EUROPSKI SUD PRAVDE

Ugroženi homoseksualci mogu zatražiti azil u EU

08.11.2013 u 14:45

Bionic
Reading

Homoseksualci mogu zatražiti azil u Europskoj uniji ako im u domovini prijeti zatvor, odlučio je Europski sud pravde (ECJ)

Kako prenose europski mediji, Sud u presudi objavljenoj u četvrtak navodi da postojanje kaznenih zakona koji izričito ciljaju homoseksualce znači da ih se može smatrati 'posebnom društvenom skupinom' koju društvo doživljava kao različitu.

Presuda najvišeg suda u Europskoj uniji je donesena slijedom upita Nizozemske mogu li homoseksualci biti smatrani 'posebnom društvenom skupinom' i je li prijetnja zatvorom progon.

ECJ napominje da zakoni koji zabranjuju homoseksualnost nisu dovoljni da bi opravdali izbjeglički status.

Ali dodaje da vlade država članica EU-a moraju procijeniti može li prijetnja zatvorom doista biti provedena u djelo, ističući da 'zatvorska kazna koja prati zakonsku odredbu koja kažnjava homoseksualnost može biti progon per se, pod uvjetom da se doista primjeni.'

Slučaj su pokrenula trojica homoseksualaca iz Senegala, Sierra Leonea i Ugande.

Oni su zatražili izbjeglički status u Nizozemskoj strahujući da će zbog svoje spolne orijentacije u domovini biti progonjeni.

Homoseksualnost je nezakonita u više od 30 afričkih država, a kazne se kreću od smrtnih do duljih ili kraćih zatvorskih kazni. Smrtnu kaznu imaju Nigerija, Mauritanija i Sudan, a u Sierra Leoneu, Tanzaniji i Ugandi za homoseksualnost se može dobiti doživotni zatvor.