prepucavanje se nastavlja

Ugostitelji tvrde da Pleter preskupo naplaćuje obroke: Cijena između 20 i 30 kuna, s obzirom na sve prednosti poslovanja ove državne tvrtke, nije opravdana

12.01.2021 u 23:37

Bionic
Reading

Gledajte, cijena obroka je između 20 i 30 kuna, ali informacije o tome kako je formirana trebati pitati naručitelja, a ne Pleter jer mi s time nemamo veze. Prava adresa je Krizni stožer. Ja vam mogu reći isključivo to da se cijena sastoji od troška namirnice, troška radne snage i troška prijevoza - rekao je za Jutarnji list Marijan Mareković, general-pukovnik i predsjednik Uprave državne tvrtke Pleter usluge d.o.o.

Ta je tvrtka u ponedjeljak, naime, preuzela pripremu i dostavu obroka za stradalnike na Baniji, a šira javnost ostala je zabezeknuta kada je Mareković medijima otkrio da će se cijena obroka, koje će pripremati ova državna tvrtka, kretati "između 20 i 30 kuna".

Za tu je cijenu, naime, u Zagrebu moguće pojesti sasvim pristojan obrok u nekoj od standardnih zalogajnica, da ne spominjemo kako cijena variva u korporativnim kantinama, u kojima uslugu prehrane pružaju komercijalna poduzeća, nerijetko iznosi i znatno manje od 20 kuna.

'Moguće da vi u Zagrebu jedete za taj iznos, ali ove namirnice je potrebno dovesti na Baniju. Pa valjda i to diže cijenu obroka'  rekao je Mareković, piše Jutarnji list.

U tom trenutku postalo je jasno kako je država, čini se, angažirala državnu tvrtku na pripremi nekoliko tisuća obroka dnevno za stradalnike u potresu, a da pritom javnost nije dobila konkretnu informaciju koliko će se točno za taj obrok izdvajati iz proračuna, od čega će se on sastojati i tko će ga platiti.

Cijena kojom se Mareković u ponedjeljak pohvalio u medijima, piše Jutarnji, djeluje prilično visoko, posebno ako se u obzir uzmu cijene koje za obroke Pleter trenutačno dobiva od MORH-a, ali i kad ih se usporedi s tržišnima.

Kako se doznaje od dobro upućenih sugovornika, cijene koje Ministarstvo obrane trenutno plaća za obroke koje im priprema Pleter doista se kreću u iznosima od 20 do 30 kuna, no riječ je o cjelovitim obrocima.

Prema informacijama izvora, cijene obroka koje Pleter priprema za civilne zaposlenike iznosi 22, a za vojne 28 kuna s PDV-om po obroku, ali za taj iznos zaposlenici MORH-a dobivaju juhu, glavno jelo, kruh i salatu, a u nekim slučajevima i desert.

Sugovornici upozoravaju kako je cijena obroka od 20 do 30 kuna definitivno previsoka, posebno kad se u obzir uzme povlašteni položaj koji ima Pleter.

Naime, s obzirom na to da priprema obroke za vojsku, to znači da kuha na veliko, čime ima pristup jeftinijim namirnicama, poznato je i kako ne plaća najam MORH-u za korištenje njihove ugostiteljske infrastrukture, a bitno je za znati da radnici Pletera imaju među nižim plaćama u ugostiteljstvu.

Prema podacima iz izvješća, prosječna neto plaća u Pleteru iznosu 4100 kuna, što je daleko ispod tržišnog prosjeka pa bi trošak radne snage trebao ići u prilog nižim cijenama obroka, a ne obrnuto.

'Držimo menzu u jednoj korporaciji i tamo prodajemo grah s kobasicom po tržišnoj cijeni od 18 kuna iz koje plaćamo radnike, trošak namirnica, režije i najam te nam još ostaje i dobit. Dakle, cijena između 20 i 30 kuna po obroku, s obzirom na sve prednosti poslovanja ove državne tvrtke, nije opravdana', kaže  sugovornik Jutarnjeg lista.