PRIJETNJE UMJESTO ODGOVORA NA PITANJA

Ugledni znanstvenik zgrožen reakcijama na Danicu Ramljak

15.12.2014 u 13:36

Bionic
Reading

Nakon što je bivša ravnateljica Instituta Ruđer Bošković Danica Ramljak napisala otvoreno pismo u kojem je predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović postavila 10 pitanja zbog kojih je, kako tvrdi, bila izložena verbalnim napadima te je zaprimila prijeteće poruke, podršku joj je odlučio iskazati Igor Štagljar, jedan od naših vodećih znanstvenika iz područja biomedicine i dopisni član HAZU­-a

Našeg znanstvenika koji živi i radi u Kanadi, a jedan je od 10 nominiranih pojedinaca za Večernjakovu osobu godine, iznenadila je reakcija na potez bivše ravnateljice Instituta Ruđer Bošković koji je, navodi, posve normalan u demokratskim i civiliziranim društvima, otkriva Večernji list.

Štagljar smatra da Kolinda Grabar Kitarović treba odgovoriti na postavljena pitanja, jer u suprotnom 'mnogi će joj hrvatski građani uskratiti glas jer je to dokaz bahatog i arogantnog ponašanja'.

'Čitam ove prepirke na web-portalima i baš sam neugodno iznenađen svim salvama kritika kojima je izložena dr. Danica Ramljak nakon što je postavila tih 'famoznih' 10 pitanja HDZ-ovoj predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović. U demokratskim i civiliziranim društvima, a takvo je Kanada u kojoj živim, pravo je svakog njenog građana da postavlja pitanja predsjedniku, premijeru i ostalim državnim dužnostima, a pogotovo prije takvog važnog događaja kao sto su predsjednički izbori. Žalosno je da znatan broj hrvatskih građana misli da jedna građanka Republike Hrvatske ne smije postaviti pitanja predsjedničkoj kandidatkinji pa je, eto, na dr. Ramljak sasuo drvlje i kamenje. Kakve uopće ima veze tko je gospođi Kitarović postavio ta pitanja, dr. Ramljak ili Pero Perić iz Gornje Stubice? Očigledno je da su demokracija i sloboda govora za neke naše građane jedna velika nepoznanica, stoga za takve ljude mislim da je najbolje da se vrate u doba jednoumlja i ispiranja mozga kako bi bili izloženi onakvom načinu razmišljanja kakvo samo njima paše. A to što se tiče pitanja dr. Ramljak, ona su skroz legitimna i ne vidim da su u službi ičije propagande, jednostavno zato što dr. Ramljak ne pripada nijednoj političkoj stranci, a pogotovo ne SDP-u. Sjetite se samo da je dr. Ramljak s funkcije direktorice IRB-a smijenio upravo SDP-ov ministar', pojasnio je Štagljar u svojoj reakciji.

Ovo su pitanja koja je Danica Ramljak uputila Kolindi Grabar Kitarović:

1. Koliko je američkih investicija ušlo u Hrvatsku u Vašem mandatu? Oprostite, ali neće me zadovoljiti kao odgovor broj vizitki koje posjedujete jer ja ih imam možda i više od Vas. To je ionako irelevantan podatak za nečiju sposobnost da pridonese poboljšanju gospodarske situacije u Hrvatskoj s mjesta na koje pretendirate.

2. Koliko je hrvatskih tvrtki ušlo na američko tržište u Vašem mandatu veleposlanice i koliko ste puta Vi i Vaši zaposlenici u veleposlanstvu izravno pomogli tim tvrtkama u tom procesu?
Nabrojite nam par primjera.

3. Koliko je američkih turista posjetilo Dalmaciju i Hrvatsku u Vašem mandatu i usporedite to sa svojim kolegama prethodnicima i nasljednicima u veleposlanstvu. Opišite nam koja je bila aktivnost veleposlanstva na području promocije hrvatskog turizma u Vašem mandatu i koji ste rezultat polučili?


4. Koliko ste događanja organizirali i na koji način te kako često ste upoznali američke investitore o Hrvatskoj kao zemlji vrijednoj ulaganja te koji je bio konkretan polučeni rezultat Vaših aktivnosti?


5. Koliko ste događanja organizirali na kojima ste promovirali hrvatsku kulturu i znanost u svom mandatu i kada i gdje? Koliko ste rezultata polučili u tim područjima u mandatu veleposlanice?

6. Vaši kolege veleposlanici koji su prije Vas radili u Washingtonu od 1991. godine rješavali su krupna pitanja za Hrvatsku u SAD-u. Prvo je bilo američko priznanje, pa zaustavljanje rata i potpisivanje mirovnog sporazuma u Daytonu, primanje Hrvatske u NATO, pa američka potpora ulasku Hrvatske u EU. Što je značajno obilježilo Vaš mandat u Washingtonu i po čemu ćete Vi ostati zapamćeni? Koliko ste puta održali radne sastanke u Senatu, Kongresu ili State Departmentu i koji je najznačajniji rezultat tih sastanaka za Hrvatsku?

7. S obzirom na to da niste riješili problem dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a dobra je prilika da pojasnite zašto. Naime, to itekako sprječava ozbiljne američke investicije u Hrvatsku.

8. Dok je Vaša kolegica, tadašnja hrvatska veleposlanica u Kanadi Vesela Mrđen Korač diplomatski uspješno odradila da Kanada koja je bila čak rigoroznija od SAD-a po tom pitanju ukine vize za građane RH u 2009., Vama to nije uspjelo u istom periodu u SAD-u. Zašto?


9. Koliko zna cijela Hrvatska, osigurali ste sebi visoku poziciju u NATO-u dok ste još bili u veleposlanstvu u Washingtonu. Tadašnja hrvatska premijerka gđa. Kosor i njena Vlada o tome nisu imali pojma i saznali su više kad ste već sve ispregovarali s NATO-om. Napustili ste veleposlanstvo u Washingtonu ne osvrćući se na hrvatske potrebe u tom trenutku prije isteka mandata i to je prouzročilo da devet mjeseci Hrvatska nije imala veleposlanika u najvažnijoj zemlji u svijetu. Smatrate li da je to primjereno dok Vas vlastita zemlja plaća da odrađujete diplomatski posao? Vi sebi osiguravate privatno odlazak u NATO bez znanja službenog Zagreba. I je li to praksa u drugim zemljama? Vi, naime, niste otišli u NATO iz Grobnika, već s pozicije koje Vam je omogućio hrvatski narod i njegove službene institucije su morale znati Vaše dogovore, zar ne? Kako ovo komentirate?

10. Znali ste da ćete biti kandidatkinja za predsjednicu Hrvatske još ovo ljeto. Došli ste u Sinj na Alku početkom kolovoza i bilo je jasno da ste kandidatkinja. Zašto ste ipak poslali svoju djecu ponovo na školovanje u inozemstvo nakon ljeta?
Zar hrvatske škole nisu dobre za njih ili je to bio dio plana B zbog kojeg ste nam prešutjeli da ste zamrznuli poziciju u NATO-u? Nadam se da ovo sudjelovanje u predsjedničkoj kampanji nije samo Vaš izlet prije povratka u NATO ili na neku novu poziciju u inozemstvu? Jer rekli ste nam da dolazite pomoći Hrvatskoj iz velike ljubavi.

362631 ,362508 ,362502 ,362356