MINISTAR MORNAR:

'Udžbenike sada ne možemo mijenjati'

06.09.2014 u 23:13

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar izjavio je večeras kako je odluku o novim udžbenicima, koju je donio njegov predhodnik, sad nemoguće poništiti jer bi se ministarstvo suočilo s tužbama nakladnika

'Je li udžbenike trebalo mijenjati ili nije - bivši ministar sigurno zna zašto je to odlučio. Načinjeno je to što je načinjeno, sada to poništiti nije moguće, nakladnici bi nas suočili sa sudskim tužbama', rekao je Mornar u intervjuu za Dnevnik Nove TV odgovarajući na pitanje zašto su se mijenjali udžbenici, ako ostaje stari program.

U povodu nove školske godine učenicima je poručio kako u školu ne idu radi ocjena, već radi svoje budućnosti te je najavio rasterećenje gradiva kroz promjenu kurikuluma.

Prva ključna promjena je promjena kurikuluma da djeca napokon počnu učiti, a ne samo učiti činjenice. Želimo jačati ulogu vanjskog vrednovanja obrazovanja, možda već i u osnovnoj školi, naveo je objasnivši da se ne bi uvodila 'mala matura' već test kojim bi se provjerila funkcionalna pismenost djece. Dodao je da će se građanski i zdravstveni odgoj odvijati po međupredmetnom modelu jer se svi slažu da je je takav pristup dobar.

Na pitanje o rebalansu državnog proračuna odgovorio je da ministarstvu već sada ne ostaje ništa za razvoj te da ne zna od kuda bi se moglo još rezati. 'Ne mogu obećati da se neće rezati plaće i dodaci, ali mogu argumentirano tvrditi da je proračun toliko rezan da jedva osigurava hladni pogon i opstanak sustava', rekao je Mornar.

Zamoljen da komentira izjavu svog predhodnika Željka Jovanovića 'da je nogomet močvara koju treba isušiti', odgovorio je kako je svjestan da se sredstva ne troše kako bi se trebala trošiti.

'To je posao financijske policije, Porezne uprave. Mislim da nije doista na Ministarstvu da se bavi transferima Mandžukića, Rakitića, Bogdanovića u NBA ligu itd', ustvrdio je.