PROJEKT - 'IZ DOMA NA SVOJE'

Udruženi poslodavci pomažu zapošljavati socijalno osjetljive

01.04.2013 u 14:08

Bionic
Reading

U organizaciji Otvorene medijske grupacije, održana je u prostorijama Hrvatske obrtničke komore tribina radnog naziva 'Informativni program za zapošljavanje'. Iskoristivši priliku, i za motivacijski govor raspoloženog i voljnog kazališnog i filmskog glumca Damira Markovinu, predstavljeni su i rezultati projekta 'Iz doma na svoje!', čiji je zadatak pomoći pri zaposlenju skupinama građana koji teže nalaze posao, a prošle su godine to bila djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi

U uvodnom govoru Damir Markovina predstavio je i jedan od možda najzanimljivijih uspjeha projekta 'Iz doma na svoje!', u okviru kojeg je nastala prva europska online burza za mlade (fromfostertoprosper.com) bez odgovarajuće roditeljske skrbi u koju se registriralo više od 50 društveno odgovornih poslodavaca. Tribina je održana pod pokroviteljstvom INA d. d., jedne od 80 tvrtki koje su svrstane među tzv 'društveno odgovorne poslodavce', koji su na razne načine uključeni u projekt, prvenstveno nudeći zaposlenja upravo onima kojima ih je zbog socijalne isključenosti, razine obrazovanja, socioekonomskih uvjeta življenja, zdravstvenih i drugih osobina ličnosti teže pronaći. Usto, kao poslodavac koji zapošljava osobu iz specifične skupine nezaposlenih isti ostvaruje pravo na poticaje koje dodjeljuje Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ), a koji nisu nimalo zanemarivi.

Potporama za zapošljavanje cilj je integrirati na tržište rada sve one skupine nezaposlenih osoba kojima prijeti trajna nezaposlenost. Osiguranjem zaposlenja uz redovita primanja utječe se na ekonomsku neovisnost nezaposlene osobe i pozitivan stav prema poslovnom i obiteljskom okruženju. 'U jeku ekonomske krize, poslodavci imaju jako dobar argument zašto ne krenuti putem zapošljavanja, poštivanja prava radnika i razvoja za dobrobit cijelog društva. No tvrtke kao što su INA, L'Oreal Adriatic, Pevec, Cinestar, Adecco, 3 M, Europlakat, Hertz, Hotel Laguna, Recedo odlučile su dati priliku mladima i uvesti ih na tržište rada. Savjeti, komentari i sugestije koje će mladi danas dobiti od HR menadžera vrijedan su putokaz koji će ih dovesti do željenog radnog mjesta', izjavila je Predsjednica Upravnog odbora Udruge OMG, Anita Juka.

Ivana Vukas Kovačević, direktorica Službe za razvoj i obrazovanje INA-e d. d., naglasila kako INA pomaže zapošljavanju mladih kroz ovakve, ali i druge programe kao što je GROWW, program za zapošljavanje pripravnika, te je pozvala mlade da prate njihove programe i prijavljuju se na njih. Marica Molnar iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje opisala je ulogu HZZ-a u zapošljavanju te napomenula da HZZ i njegovi službenici vrše velike napore kako bi se mladi mogli zapošljavati. Osim toga, prisutni poslodavci su imali priliku saznati za poticaje koje je moguće koristiti u zapošljavanju mladih. Svi su bez iznimke napomenuli kako je jedna od najvažnijih osobina, a vrlo često i ona presudna, upornost, organiziranost i hrabrost samog aplikanta. 'Prošla je godina za HZZ kao posrednika bila vrlo uspješna i možemo se pohvaliti s čak 40 radnih mjesta koja smo pronašli za djecu iz stambenih zajednica', rekla je Molnar.

Na kraju tribine, u simulaciji razgovora za posao, 20-ak mladih imalo je priliku upoznati i čuti savjete za što uspješnije zapošljavanje. Čuli su ih 'iz prve ruke', od nekolicine predstavnika, već spomenutih, 'društveno odgovornih kompanija'. Ova aktivnost samo je jedna u nizu projekta 'Iz doma na svoje!'. Kako bi se zaposlio što veći broj mladih, u procesu je osnivanje fonda za financiranje vozačkih ispita, škola stranih jezika i informatike, mladi dobivaju referente unutar Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i zajedničkim djelovanjem mladima se omogućava neovisan život.