GOOD FOR SCHOOL

Udruge za formalno uvođenje građanskog obrazovanja u škole

17.05.2013 u 13:36

Bionic
Reading

Skupina civilnih udruga okupljenih oko inicijative GOOD, predstavila je danas na okruglom stolu u Zagrebu polazišta za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u hrvatski sustav i zatražila podršku svih institucija, udruga i građana na njegovom provođenju

Promicanje građanskog odgoja i obrazovanja mladih za budućnost – od učionice do svakodnevnog života, kako su ga nazvali, ima za cilj pokrenuti mlade na društveni angažman i razviti kod njih građansku odgovornost prema zajednici, rečeno je.

U tri godine do sada program je završilo 80 mladih, a namjera je udruga formalno uvođenje građanskog odgoja u hrvatske škole, i njegovo povezivanje s drugim nastavnim područjima.

Kampanja previđa održavanje dvije nacionalne konferencije i niz okruglih stolova, te sustavna istraživanja koja će analizirati tok eksperimentalnog uvođenja programa.

Istraživanja pokazuju da više od trećine mladih nema interese za politiku, čime se u društvu podržavaju socijalne prepreke za njihovim uključenjem u život zajednice i umanjuje jednakost društvenih šansi, jer dosadašnji naš sustav podržava postojeće nejednakosti, rečeno je.

Profesor Ross Roholt Velure sa sveučilišta Minnesota predstavio je vrlo raznolik sustav građanskog obrazovanja u SAD-u i naglasio da je u njegovu temelju demokratiziranje vlastitih iskustava, poticanje mladih na podjelu vještina i na javno sudjelovanje, zbog čega se u SAD-u velika važnost pridaje volonterskom radu mladih.