DRUKANJE ZA HDZ

Udruge na čelu s Đakićem plaše branitelje Kukuriku koalicijom

14.10.2011 u 16:47

Bionic
Reading

Osamnaest državnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata pozvalo je danas hrvatske branitelje da, uoči skorašnjih parlamentarnih izbora, razmisle koja politička opcija najvjerodostojnije može štititi njihove interese, u situaciji, kako ocjenjuju, dubokih podjela u hrvatskom društvu.

Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata i članovi njihovih obitelji s nelagodom iščekuju skorašnje parlamentarne izbore imajući u vidu da su hrvatsko društvo, ali i hrvatske političke stranke, kako se navodi u priopćenju, duboko politički i ideološki razjedinjene, što se poglavito očituje u neslaganjima oko temeljnih vrijednosti hrvatskog društva, uključujući i Domovinski rat.

Neki političari i neke političke stranke, dodaje se, u kontinuitetu djeluju krajnje destruktivno i štetno prema hrvatskim nacionalnim interesima, a što dokazuje i trenutna situacija u Hrvatskom saboru.

Hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji u priopćenju se podsjeća i na odnos koalicijske vlasti iz 2000. godine prema hrvatskim braniteljima, te se postavlja pitanje 'mogu li i smiju li hrvatski branitelj, njihove obitelji pa i ostali građani vjerovati Kukuriku koaliciji'.
Udruge upozoravaju kako je u samostalnoj i suverenoj, a uskoro i europski priznatoj Hrvatskoj, 'još uvijek ne mali broj onih koji tu i takvu Hrvatsku nisu željeli', ali i onih koji iskorištavaju branitelje u dnevne propagandno-političke svrhe.

Hrvatske branitelje, pobjednike u obrambenom ratu, koji i danas, kako se navodi, moraju trpjeti brojna osporavanja i omalovažavanja određenih političko-interesnih grupacija, udruge pozivaju da razmisle koja to politička opcija najvjerodostojnije može štititi njihove interese.

Naime, ova populacija, koja se i danas zalaže za hrvatsko jedinstvo i zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa, treba si postaviti pitanje koja to opcija ima snage očuvati vrijednosti Domovinskog rata, uz očuvanje i poštovanje društvenog, moralnog kredibiliteta svih hrvatskih branitelja i tadašnje političke opcije koja je stajala iza prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, navodi se u priopćenju koje su potpisali predsjednici 18 državnih udruga iz Domovinskog rata, među kojima i Josip Đakić (Zajednica županijskih zajednica udruga Hvidre), Ivan Pšenica (Savez udruga roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja) te Danijel Rehak (Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora).