neutemeljene prakse

Udruga Roda: Ministarstvo zdravstva zanemaruje potrebe roditelja i djece

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 30.04.2020 10:51
  • Objavljeno 30.04.2020 u 10:51
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Udruga Roda prozvala je u četvrtak Ministarstvo zdravstva što zanemaruje potrebe roditelja i djece za vrijeme pandemije koronavirusa i zbog toga što su najavljene ili se provode neutemeljene prakse poput odvajanja djeteta od majke kod svake sumnje na koronavirus i drugo

'Usprkos tome što se u cijelom nizu zapadnoeuropskih zemalja, pa tako i u nama bliskoj Austriji, dopuštaju i nikad nisu dovedeni u pitanje mogućnost pratnje na porodu niti boravak roditelja uz hospitalizirano dijete, uz opravdane epidemiološke mjere poput nošenja maski, te da u smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije od prvog dana pandemije jasno stoji preporuka da bi trudnicama i dalje trebalo omogućiti pratnju na porodu, nije nam jasno zašto su hrvatski stručnjaci odlučili ne poštivati znanstvene dokaze u ovom slučaju', poručuju iz Rode u priopćenju.

Nužno je, kažu, omogućiti vaginalni porođaj jer sumnja ili potvrđena infekcija koronavirusom nije indikacija za carski rez; osigurati boravak novorođenčeta uz majku nakon poroda u slučajevima gdje je potvrđena ili postoji sumnja na infekciju te omogućiti pratnju na porodu uz adekvatne epidemiološke mjere.

Također, nužno je poticati i podržati dojenje odmah po porodu, neovisno je li majka zaražena, osigurati posjete patronažne sestre svakom novorođenčetu u čijoj obitelji nije potvrđena zaraza, osigurati zdravstvenom osoblju adekvatnu opremu i omogućiti boravak jednog roditelja uz dijete u slučaju bolničkog liječenja djeteta.

'U kriznim vremenima, trudnicama, roditeljima i djeci nužno je potrebno pružiti više institucionalne podrške i pomoći, a ne manje. Stoga se s pravom pitamo zašto u 2020. godini moramo tražiti poštivanje stručnih smjernica temeljenih na dokazima?', zaključuju iz Rode u priopćenju i ističu da su u nekoliko navrata kontaktirali Ministarstvo zdravstva, no odgovora, kažu, nema.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!