A GDJE SU BOLESNICI?

Udruga pacijenata proziva štrajkaše i Ostojića

25.09.2013 u 22:36

Bionic
Reading

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP) uputila je danas otvoreno pismo sindikatima koji organiziraju štrajk u bolnicama i ministru zdravlja Rajku Ostojiću u kojem ih proziva da ne vode računa o pravima bolesnika.

UHP ističe kako poštuje zakonsko pravo na štrajk i pregovore, ali poručuje liječnicima i medicinskim sestrama koji štrajkaju i Ostojiću - "pita li se itko od vas gdje su u toj vašoj priči bolesnici".

Nakon tjedan dana štrajka UHP podsjeća da vrijeme prolazi i ne donosi nikakve pomake u smislu bolje dostupnosti liječenja oboljelima. Kao primjer navodi pacijenticu koja na ultrazvuku dojke sazna da joj je nađeno nešto što je potencijalno smrtonosno, pa bi morala obaviti pregled magnetskom rezonancom, a zdravstveni joj djelatnik kaže da se na taj pregled čeka više od šest mjeseci i nudi joj potpisivanje izjave o suglasnosti s tolikim čekanjem.

Biste li vi pristali čekati šest mjeseci na takav pregled i potpisali takvu izjavu, pita UHP i dodaje kako se takvim listama čekanja oboljele silom prilika preusmjerava u privatnu praksu.

UHP se protivi "tajkunizaciji i amerikanizaciji solidarnog javnog zdravstvenog sustava" i traži odvajanje javnog od privatnog zdravstva. Neka pacijenti koji žele i mogu platiti privatnu zdravstvenu uslugu to čine po slobodnoj volji, no kada oboljeli ulazi u ordinaciju liječnika u javnom zdravstvu mora biti siguran da u njoj može dobiti uslugu na načelu solidarnosti, poručuje se u pismu.