rješenje problema

Udruga 'DIGNITAS' traži besplatne higijenske potrepštine za fertilne učenice

20.07.2021 u 19:43

Bionic
Reading

Udruga za dostojanstvo i jednakost pacijenata "DIGNITAS" zatražila je sastanak s predstavnicima vlasti Grada Karlovca i Karlovačke županije radi toga da se svim fertilnim učenicama osnovnih i srednjih škola omoguće besplatni higijenski ulošci i tamponi

U priopćenju medijima ustvrdili su da je "Hrvatska jedina država u Europskoj uniji koja primjenjuje opću poreznu stopu na menstrualne potrepštine od 25 posto kao da je riječ o luksuzu”, te je ta udruga zaražila sastanak kako bi se našao najbolji model za rješenje problema preskupih uložaka i tampona.

Predsjednica Dignitasa Marina Novaković Matanić rekla je Hini da je u Varaždinu sličan prijedlog već u proceduri i da treba biti izglasan na Gradskom vijeću kroz naredni rebalans proračuna, no da se takva praksa već provodi u tamošnjoj Strojarskoj školi.

Pohvalila je i zalaganje Udruge "Potrošačica” za ukidanje ili smanjenje poreza na menstrualne higijenske potrepštine, što bi se odnosilo na sve žene fertilne dobi.

Ali, objasnila je Novaković Matanić, Upravni odbor Dignitasa smatra da za učenice osnovnih i srednjih škola nije rješenje pojeftinjenje nego besplatna dostupnost tih higijenskih potrepština.

"Velik je postotak siromašnih u društvu i ne smije se dogoditi da i jedna djevojka bude u situaciji da nema higijenske potrepštine, a uz kojekakva snalaženja vežu se razne infekcije i bolesti", rekla je.

Govoreći o primjeru varaždinske Strojarske škole objasnila je da je njihova odluka uslijedila nakon istraživanja riječke Udruge za ljudska prava i građansku participaciju "PaRiter" prema kojemu si svaka deseta građanka Hrvatske ne može kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjala.

Također, po tom istraživanju, trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi. Varaždinska Strojarska škola najavila je kampanju i za menstrualne čašice, kao jeftinije i ekološki prihvatljivije rješenje.