obnovljivi izvori

Udio zelene energije u njemačkoj mreži dosegnuo 55 posto

03.01.2024 u 17:49

Bionic
Reading

Udio obnovljivih izvora energije u njemačkoj elektroenergetskoj mreži dosegnuo je u 2023. godini 55 posto zahvaljujući proširenim kapacitetima i povoljnim vremenskim uvjetima, objavio je u srijedu njemački regulator

Udio zelenih izvora bio je tako lani za 6,6 postotnih bodova veći nego u 2022., a do 2030. trebao bi dosegnuti 80 posto, prema službenim planovima.

Njemačka je odustala od nuklearne energije i namjerava ugasiti većinu termoelektrana na ugljen. Preostala plinska postrojenja namjerava koristiti uglavnom kao rezervnu mrežu.

U skupini obnovljivih izvora daleko je najviše struje proizvedeno u vjetroelektranama na moru, s udjelom u proizvodnji od 31,1 posto, utvrdila je Bundesnetzagentur. Slijede solarna energija i biomasa s udjelima od 12,1 odnosno 8,4 posto.

Preostalih 3,4 posto otpada na hidroenergiju i na druge obnovljive izvore, stoji u priopćenju regulatora.

Udio zelenih izvora povećan je u 2023. zahvaljujući proširenim proizvodnim kapacitetima i povoljnim vremenskim prilikama.

Mreže za opskrbu električnom energijom, koje financiraju potrošači a nadzire regulator, moraju stvoriti uvjete za prijelaz sa centralizirane proizvodnje temeljene na fosilnim gorivima na milijune decentraliziranih proizvodnih jedinica s niskim razinama emisije ugljika koje se uglavnom oslanjaju na energiju vjetra i sunca.

U prošloj se godini ukupno opterećenje javnih elektroenergetskih mreža smanjilo za 5,3 posto, na 456,8 teravatsati (Twh), odražavajući slabiju potražnju i prioritetni status zelene energije u odnosu na struju proizvedenu uz pomoć fosilnih goriva.