miloševićev branitelj

Udarni ruski desničar podržao Dodika: Zla Europa želi uzeti dušu Republici Srpskoj

13.09.2023 u 14:20

Bionic
Reading

Čelnik krajnje desničarske stranke Ruski općenarodni savez Sergej Baburin izrazio je u srijedu snažnu potporu Republici Srpskoj i srpskom čelniku u BiH Miloradu Dodiku zbog njihova protivljenja 'zlim ciljevima' europske politike

"Mi ovdje nemamo nikakvih sumnji. Mi smo na strani Milorada Dodika i Republike Srpske, zato što se visoki europski dužnosnici bave zlim ciljevima. Oni hoće uzeti dušu Republici Srpskoj i ukinuti je", rekao je Baburin.

Ovaj bivši član Dume, te protukandidat ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu na izborima 2018. boravi u BiH s više gospodarstvenika i episkopom Ruske pravoslavne crkve Konstantinom.

Nazočili su obilježavanju dana manastira što su ga ruski pripadnici mirovne misije podigli u BiH 1997. Baburin tvrdi da je Rusija posljednjih godina jako puno ideološki lutala no da je uspjela zahvaljujući predsjedniku Vladimiru Putinu povratiti "svoje tradicionalne, povijesne i duhovne vrijednosti".

Rusko izaslanstvo posjetilo je i općinu Sokolac, nadomak Sarajeva, gdje su se susreli s načelnikom Milovanom Bjelicom, koji se već 20 godina nalazi na američkoj crnoj listi zbog potpore nekadašnjem političkome čelniku Republike Srpske i osuđeniku na doživotnu kaznu zatvora zbog ratnih zločina Radovanu Karadžiću.

Baburin je 90-ih godina prošloga stoljeća kao parlamentarac podržavao Slobodana Miloševića, a u Haagu je bio svjedok njegove obrane. Za agresiju Rusije na Ukrajinu je ocijenio kako se radi o "oslobađanju ruskog svijeta od pošasti neonacizma i rusofobije".