TERITORIJALNI SPOR

Udarac Pekingu: Haški sud će suditi o Južnokineskom moru

30.10.2015 u 10:32

Bionic
Reading

Arbitražni sud iz Nizozemske odlučio je u četvrtak kako je nadležan za suđenje o teritorijalnim pravima koje su podnijeli Filipini protiv Kine o spornim područjima u Južnokineskom moru

U pravnom porazu za Kinu Stalni arbitražni sud iz Den Haaga odbacio je tvrdnju Pekinga da se radi o sporu oko njegove teritorijalne suverenosti te rekao da će održati dodatna ročišta kako bi odlučio o vrijednosti filipinskih dokaza.

Kina je bojkotirala postupak i odbacila mjerodavnost suda u ovom slučaju.

Peking polaže pravo na suverenost nad skoro cijelim Južnokineskim morem odbacujući prava na njegove dijelove Vijetnamu, Flipinima, Tajvanu, Maleziji i Bruneiju.

Sud je utvrdio kako je mjerodavan da sasluša sedam podnesaka Manile prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora (UNCLOS) te da odluka Kine da ne sudjeluje 'ne lišava sud nadležnosti'.

Sjedinjene Države, ugovorni saveznik Filipina koji je ovaj tjedan doveo u pitanje Pekingovo polaganje teritorijalnih prava ploveći blizu umjetnih otoka koje je Kina izgradila u Južnokineskom moru, pozdravile su odluku suda, prema visokom američkom obrambenom dužnosniku.