NAKON GUBITKA IZBORA U SPLITU

Udar na Antu Sanadera: Utjecajni HDZ-ovac poziva ga na ostavku

12.07.2022 u 10:54

Bionic
Reading

Nakon izbornog debakla HDZ-a u Splitu i zvučnog poraza njihovog kandidata Zorana Đogaša, pljušte ostavke. Svoju je u ponedjeljak podnio šef gradskog ogranka Vice Mihanović, a u utorak mu se pridružio utjecajni predsjednik županijske Zajednice utemeljitelja HDZ-a Ivica Tafra

Bez sumnje, ovo je novi korak prema preispitivanju odgovornosti Ante Sanadera, predsjednika županijske organizacije i političkog tajnika ove stranke, kojega mnogi smatraju glavnim kadrovikom na terenu. Sanader je nakon fijaska u prvom krugu za sve okrivio 'fjaku' i osobno se uključio u kampanju, nakon čega je u drugom krugu Đogaš dobio tek tisuću glasova više.

Osim na gradskoj, značajan broj članova HDZ-a očito očekuje radikalne promjene i na županijskoj razini. Jedan od njih upravo je Tafra, koji nakon svoje ostavke otvoreno poziva da to učine vodeći HDZ-ovci, pa i sam Sanader:

'Davanje ostavke daje mi za pravo da i druge aktere sa županijske i gradske razine pozovem da objektivno sagledaju sve okolnosti i vlastitu ulogu u kreiranju situacije zbog koje smo u kampanju ušli s vidljivim nedostatkom potrebne borbenosti te nepremostivim slabostima koje već dulje vrijeme osjećamo i u politici i u ljudima, zbog kojih politička 'fiaka' u našem gradu i županiji ne traje samo u ljetnim mjesecima', rekao je u pisanoj izjavi za tportal.

Ostavku je, kaže, dao u interesu stranke kojoj trebaju 'novi nositelji politike, nova svježina i novi pristup'.

'Očito je da nismo bili i da nismo mogli biti dovoljno odvažni, angažirani i djelotvorni, jer nismo stvorili pretpostavke za to. A te smo pretpostavke trebali stvarati proteklih godina. U tom smo razdoblju trebali pokazati tko je ozbiljan, tko je odgovoran, tko nudi rješenja, tko osigurava napredak, tko vodi Hrvatsku naprijed. Nismo to učinili. A morali smo. Jer to je naša obveza i prema našim sugrađanima, koji od nas puno očekuju, ali i prema nacionalnom vodstvu i vladi koja uspješno vodi Hrvatsku kroz čitav niz paralelnih kriza, osiguravajući toliko potrebnu stabilnost i sigurnost za sve građane', piše Tafra.

'Upravo je zbog pasivnosti stranke i lokalnog vodstva u prethodnom razdoblju takva nacionalna politika ostala bez pravih i prepoznatih reprezentanata na lokalnoj razini, a u kampanji bez široke identifikacije s našim politikama. Izostala je borbenost, politička vidljivost, širi angažman te snažno i otvoreno zastupanje naših stajališta. Naše je članstvo više nego svjesno da nam u ovom trenutku i u županiji i u gradu trebaju novi ljudi. Oni koji će s novom energijom i novim pristupom dodatno oblikovati i usidriti naše politike u domoljubnim, državotvornim, demokršćanskim, narodnjačkim univerzalnim humanističkim vrijednostima, koje nas vode još od utemeljenja', nastavlja dalje Tafra.

  • +12
Zoran Đogaš Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ne može se, kaže, zanemariti signale koje HDZ-u šalje vlastito članstvo, a preko njega i sugrađani.

'Pozivam sve svoje stranačke prijatelje da, kao pravi HDZ-ovci, nadu snage za provođenje potrebnih promjena i izbor novih nositelja naših politika, kojima moramo otvoriti prostor vlastitim korakom u stranu i apstiniranjem od novih kandidatura za čelna mjesta u županiji i gradu. Moramo biti spremni i pripravni za bitke važnije od ove u kojoj HDZ nije izgubio mjesto gradonačelnika jer ga nije ni imao, kao ni većinu u Gradskom vijeću. Ali je pokazao da pati od ozbiljnih nedostataka koje treba znati prepoznati i otkloniti, zaključuje Tafra.