NASILNIČKO PONAŠANJE U RIJECI

Učenicu poprskala plinom i zapalila

03.04.2009 u 09:01

Bionic
Reading

Odmor između dvaju nastavnih sati u Medicinskoj školi Rijeka zamalo je završio tragično za sedamnaestogodišnju učenicu kojoj je kolegica iz razreda zapalila kosu, i to dok je nesretna učenica razgovarala s nastavnikom. Taj je trenutak njezina vršnjakinja iskoristila da joj priđe s leđa, razbaruši kosu, pospe je plinom iz upaljača i zapali, a tragedija je spriječena zahvaljujući brzoj reakciji nastavnika i učenika

Uz pretrpljeni strah i iznimno traumatično iskustvo, za nesretnu sedamnaestogodišnjakinju incident je završio šišanjem, dok će se o sudbini njezine kolegice raspravljati početkom narednog tjedna. Prema najavama ravnatelja škole Radovana Šoljage, najvjerojatnije će biti kažnjena izricanjem najstrože pedagoške mjere, odnosno udaljavanjem iz škole, piše Novi list.

'Početkom narednog tjedna, održat će se sastanak komisije koja se sastoji od predstavnika roditelja, učenika, psihologa, razrednika te zamjenika razrednika, a njihov je zadatak odlučiti na koji način kazniti učenicu. Komisiji će biti predložena mjera privremenog udaljavanja iz škole s mogućnošću polaganja ispita.

To znači da će učenica biti udaljena iz škole do kraja ove školske godine. U školi smo odmah reagirali na incident i poduzeli sve što je u našoj moći. Pozvali smo roditelje obiju učenica, održali roditeljski sastanak tog razreda, kao i nastavničko vijeće, a u sve je bio uključen i psiholog škole. Želimo jasno poručiti da ne toleriramo takva ponašanja te da cijelu situaciju shvaćamo vrlo ozbiljno.

Učenicu koja je to učinila moramo upozoriti da se radi o neprimjerenom ponašanju, međutim istovremeno kao škola želimo stati iza obiju učenica, jer cilj je da učenica neprimjerena ponašanja završi obrazovanje, ali i shvati u čemu je pogriješila, navodi ravnatelj.

Dodajući da učenica uopće nije svjesna kakvu je tragediju mogao izazvati njezin čin, već se radi o tipičnoj tinejdžerskoj nepromišljenosti, Šoljaga kaže da je škola i ranije imala iskustva s učenicima koje su se problematično ponašali te se mjera privremenog isključenja pokazala dobrim potezom nakon kojeg su se takvi učenici bez problema uklopili u nastavak školovanja.

Što je sedamnaestogodišnjakinju, koja se školuje za zanimanje čija je bit pomoć drugim ljudima, nagnalo na paljenje kose svojojvršnjakinji, prema riječima majke nesretne djevojke, nije poznato ni samoj žrtvi.

'Koliko mi je poznato, razloga za to nije bilo. Moja kći i ta učenica uopće se ne druže, a nisu bile ni u konfliktu. Navodno je prvo bila ideja da joj se žvakaća guma zalijepi na tjeme, a onda je došlo do ideje da joj se kosa zapali. Ne znam što bi se dogodilo da mi kći nije imala kožnu jaknu koja je spriječila da joj se zapali i odjeća. Ono što moram istaknuti je to da je škola iznimno korektno postupila i da su svi nastavnici odmah reagirali te da je škola poduzela sve što je mogla', zaključuje majka nesretne srednjoškolke.