ZARAĐIVANJE DŽEPARCA

Učenici smiju prati stakla, ali samo uz posredovanje škole

15.07.2011 u 16:55

Bionic
Reading

Srednjoškolci smiju za vrijeme praznika raditi na benzinskim postajama i prati vjetrobranska stakla, ali uz potpisan ugovor o privremenom radu i uz obvezno posredovanje srednjoškolske ustanove koju pohađaju, priopćio je danas Državni inspektorat.

Rad maloljetnika i učenika srednjih škola, i to isključivo povremeni, uređen je cijelim nizom propisa i samo ako je usklađen s njima, može se smatrati zakonitim, kažu u inspektoratu.

'Redovni učenici srednjih škola mogu povremeno raditi bez zasnivanja radnog odnosa samo pod uvjetima utvrđenim posebnim propisima i uz posredovanje srednjoškolskih ustanova koje za obavljanje toga posredovanja moraju imati dozvolu ministra nadležnog za rad. Srednjoškolske ustanove tako imaju pravo i dužnost zaštititi učenika i kod potraživanja zarade za obavljeni posao. Inspekcijske nadzore provode inspektori rada i gospodarski inspektori Državnog inspektorata', ističe se u priopćenju. Takvi propisi doneseni su radi zaštite maloljetnika, ističu u Državnom inspektoratu.

Tako Pravilnik o obavljanju djelatnosti u vezi sa zapošljavanjem propisuje da redovni učenici srednjih škola mogu povremeno raditi bez zasnivanja radnog odnosa, samo uz posredovanje srednjoškolskih ustanova koje za obavljanje toga posredovanja moraju imati dozvolu ministra nadležnog za rad. Također stoji da se poslovi posredovanja za povremeni rad redovnih učenika obavljaju samo za vrijeme zimskog, proljetnog i ljetnog odmora, čije trajanje za svaku godinu propisuje ministar nadležan za obrazovanje, a upravo radi zaštite tih maloljetnika.

Propisano je i da će inspektor rada zabraniti rad maloljetnika, ako u postupku inspekcijskog nadzora utvrdi da maloljetni redovni učenik radi protivno odredbama Pravilnika.

Za zaštitu njihovim prava ključno je utvrditi u čije ime i za čiji račun rade, za poslodavca ili u svoje ime, napominju u inspektoratu.

Ako bi inspektor rada na benzinskim postajama zatekao i maloljetnike, u dokaznom postupku utvrdit će se u čije ime i za čiji račun taj maloljetnik radi. U oba slučaja u njihovu zapošljavanju mora posredovati srednjoškolska ustanova.

Ako se utvrdi da učenik radi u ime i za račun poslodavca (vlasnika benzinske postaje), tada će inspektor rada utvrditi je li njegov rad zakonit te sukladno svojim nadležnostima poduzeti sve propisane mjere.

Ako se pak utvrdi da na benzinskoj postaji maloljetnik obavlja posao u svoje ime i za svoj račun, inspektor rada nema zakonskih ovlasti za poduzimanje bilo kakvih mjera iz svoje nadležnosti, ali će tada postupati gospodarski inspektor Državnog inspektorata, koji će poduzeti mjere prema Zakonu o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti.

U inspektoratu također ističu da se takav rad maloljetnika na benzinskim crpkama nikako ne može smatrati volontiranjem jer se posao 'pranja vjetrobranskih stakala' ne bi se mogao obavljati na temelju ugovora o volontiranju.