ODGOVORAN ZA POKOLJ 27 OSOBA

Ubojica je bio štreber kojeg je majka tjerala da još više uči?

15.12.2012 u 09:57

Bionic
Reading

Dvadesetoro djece poginulo je u napadu teško naoružanog mladića koji je otvorio vatru u osnovnoj školi u predgrađu Connecticuta u petak. U jednom od najvećih masakra u povijesti SAD-a ubio je 27 osoba, a zatim i samoga sebe

Policija je identificirala ubojicu kao Adama Lanzu, 20-godišnjaka koji je nekada pohađao tu osnovnu školu za djecu od pet do 10 godina. Vlasti su u školi pronašle 18 ubijene djece i sedmero odraslih – uključujući ubojicu – a dvoje djece preminulo je u bolnici.

Još jedna osoba pronađena je mrtva na mjestu povezanom s tim zločinom u Newtonu, što je dovelo do strašnog broja od 28 poginulih. Policija nije potvrdila ni demantirala da je posljednja pronađena žrtva majka ubojice.

Privođenje brata ubojice Adama, Ryana Lanze

Roditelji su u panici nahrlili u školu u potrazi za svojom djecom koja su pokrivena krvlju izvođena iz školske zgrade. 

Stotine stanovnika Newtona okupile su se pred katoličkom crkvom nekoliko kilometara od škole. ‘Važno je da smo tu za obitelji, i to ne samo večeras, bit ćemo tu koliko god je potrebno za njih da tuguju i da se vrate u normalan život’, rekao je 81-godišnji Kenneth Adams ulazeći u crkvu sa svojom suprugom.

Dvojica kolega iz razreda sjetila su se ubojice Lanze opisavši ga kao sramežljivog i neobično inteligentnog učenika. U srednjoj školi se oblačio više formalno nego ostali učenici, često noseći kaki hlače, košulje i povremeno ‘štitnik’ za džep košulje (plastična futrola za košulje na koju se zakače penkala, op.a.).

S jednim od sugovornika bio je u audio-vizualnom klubu, a slobodno vrijeme provodili su zajedno igrajući videoigrice na školskoj televizijskoj postaji. ‘Bio je to definitivno najštreberskiji klub u školi’, rekao je 20-godišnji Arnone.

Rekao je da je Lanza bio pod strašnim pritiskom roditelja da uspije u akademskom razvoju, a to je osobito činila majka. ‘Ona ga je strašno tjerala da bude pametniji i da uči još bolje u školi’, rekao je Arnone.

Policija je odbila potvrditi bilo kakve detalje vezane za Lanzu navodeći da će više informacija imati danas, u subotu.

The New York Times objavio je da je Lanza koristio pištolje Sig Sauer i Glock, a policija je na mjestu zločina pronašla i pušku Bushmaster.223 M4. Njegov brat Ryan Lanza je ili u pritvoru ili na ispitivanju.