PIŠTOLJ ZA ROĐENDAN

Ubojica iz crkve želio je pokrenuti američki građanski rat

19.06.2015 u 10:34

Bionic
Reading

Nakon što je policija u Južnoj Karolini na nadzornoj točki tijekom prometne blokade uhitila 21-godišnjeg Dylanna Roofa, osumnjičenog za ubojstvo devet Afroamerikanaca tijekom molitve u povijesnoj crnačkoj crkvi u Charlestonu, postavlja se pitanje što je tog golobradog bijelca nagnalo na šokantni zločin. Njegov školski cimer otkrio je da je Roof planirao zločin posljednjih šest mjeseci

Ubojičini prijatelji kažu da je Roof imao verbalne ispade protiv Afroamerikanaca koji su, prema njegovu uvjerenju, 'preuzimali svijet' i tvrde da je želio potaknuti 'građanski rat'.

Joseph Meek, prijatelj iz djetinjstva koji je Roofa vidio tog jutra kad je počinio zločin, kaže da u ranoj dobi nikada nisu pričali o rasnim pitanjima. No nakon što su se nedavno opet povezali, Roof mu je rekao da 'crnci preuzimaju svijet (i) netko treba učiniti nešto za bijelu rasu', rekao je Meek agenciji Associated Press.

'Kazao je da želi segregaciju između bijelaca i crnaca. Rekao da sam tako ne bi trebalo biti, ali on je nastavio govoriti o tome', ispričao je Meek rekao da je u srijedu ujutro, nakon što se probudio, pred kućom vidio Roofa kako spava u svom automobilu. Na njegovim registracijskim tablicama, inače, bila je južnjačka konfederacijska zastava.

Kasnije tog dana, Meek je s prijateljima otišao do obližnjeg jezera, a Roof je rekao da bi radije pogledao neki film. Kad je Meek idući put ugledao Roofa, bilo je to na fotografiji sa snimke nadzorne kamere, koju je dijelila policija nakon ubojstva.

Roofov cimer Dalton Tyler kazao je da je Roof 'planirao nešto poput ovoga posljednjih šest mjeseci'.

'Bio je sav u segregaciji i drugim stvarima', kazao je Tyler za ABC News. 'Rekao je da želi započeti građanski rat, da će učiniti nešto poput toga i onda se ubiti.'

Ubojičin ujak Carson Cowles kazao je Reutersu da je Roofov otac nedavno sinu za rođendan poklonio 45-kalibarski pištolj i da je Roof bio tih i miran te je znao djelovati prilično odsutno.


'Nemam riječi. Nitko u mojoj obitelji nije mogao predvidjeti ovako nešto', kazao je Cowles (56) u telefonskom razgovoru.

Na Facebook profilu, Roof je objavio fotografiju u jakni sa zastavama iz razdoblja aparthejda u Južnoj Africi i bivše Rodezije, današnjeg Zimbabvea - obje nekoć pod vladavinom bijele manjine. Mnogi od njegovih Facebook prijatelja bili su Afroamerikanci.

Prema sudskim dokumentima, Roof je bio dvaput uhićen u trgovačkom centru: prvi slučaj bio je vezan uz drogu, a drugi uz ometanje privatnog posjeda. Dvije srednje škole koje je pohodio nemaju podatke o njegovoj maturi.

Njegova majka Amy odbila je bilo što komentirati. 'Nećemo davati intervjue, nikad', rekla je i prekinula telefonski razgovor.

Prilikom uhićenja, Roof je bio naoružan. Predao se bez otpora i odveden je u pritvor bez ikakvog incidenta, potvrdio je Greg Mullen, šef policije Charlestona.

Policija je u srijedu priopćila da je počeo pucati nekih sat vremena nakon što se pridružio maloj skupini vjernika u crkvi, koji su ga toplo dočekali kao jedinog bijelog sudionika.

Sylvia Johnson, rođakinja ubijenog pastora i senatora Pinckney, izjavila je za MSNBC da joj je preživjela osoba rekla da je Roof pet puta punio šaržer dok su ga žrtve molile da prestane.

'Rekao je samo: Moram to učiniti. Silujete naše žene i preuzimate nam zemlju', kazala je Johnson.

Američko zakonodavstvo na nacionalnoj razini, kao i u pojedinim saveznim državama, za zločin iz mržnje uglavnom predviđa stroge kazne. No Južna Karolina, u kojoj je na snazi smrtna kazna, jedna je od ukupno pet saveznih država u kojima zločin iz mržnje nije zakonom reguliran.

 

Obama o oružju

Američki predsjednik Barack Obama rekao je da činjenica da se ova tragedija dogodila u crnačkoj crkvi izaziva pitanja o tamnoj strani američke povijesti.

'Ne znamo još sve činjenice, ali znamo da su još jednom ubijeni nedužni ljudi dijelom i zbog toga što netko tko želi počiniti zlo bez poteškoća dolazi do oružja', rekao je Obama.

U svibnju, Obama je najavio da planira policiji zabraniti upotrebu određene vojne opreme i ograničiti upotrebu dozvoljenih sredstava. To bi trebalo ublažiti napetosti između građana i snaga reda do kojih je došlo nakon niza nasilnih incidenata, od Fergusona do Baltimorea, u kojima je poginulo nekoliko crnačkih mladića.