'RAT MANDARINA'

'Ubiranje jeftinih političkih poena ne zaslužuje komentar'

19.09.2014 u 20:40

Bionic
Reading

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je danas da podaci za prvih šest mjeseci ove godine govore da raste izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

'Nismo ni blizu pokrivenosti izvoza uvozom, ali svi podaci za prvih šest mjeseci ove godine govore da raste izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Ne možemo zatvoriti naše granice, dio smo unutarnjeg tržišta EU i uvoz donekle raste, ali puno me više vesele podaci da raste izvoz', rekao je danas Jakovina na otvaranju manifestacije '100 posto zagorsko', upitan o uvozu svinja.

Vezano uz proizvodnju mandarina, rekao je da su naši proizvođači proizveli vrhunski proizvod odlične kvalitete te da otkupljivači rade, potpisuju nove ugovore i plasiraju mandarine.

Omogućili su, naveo je, da se 7.900 tona može interventno povući s tržišta za podijeliti u karitativne svrhe ukoliko bude viškova. Nadaju se da će svaki kilogram vrhunskog proizvoda naći tržište jer je to, rekao je, ipak viša cijena nego kad se otkupljuje za besplatnu podjelu kroz karitativne udruge, domove, škole, zatvore i slično.

'Ubiranje jeftinih političkih poena i besramno loše informiranje hrvatske javnosti ne zaslužuje komentar', rekao je Jakovina upitan za komentar poruke zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir koja mu je, nakon što je Europska komisija usvojila prijedlog i proširila mjere pomoći Europske komisije i na proizvođače mandarina koji su pogođeni ruskim embargom, poručila da pokuša ne prokockati i ovu priliku.

'Prilično neozbiljno je to komentirati i preuzimati zasluge', rekao je dodavši da on nije tražio zasluge za uvrštavanje mandarina na listu interventnih mjera nego da je to rad Ministarstva poljoprivrede od prvog dana od ruske zabrane uvoza, od 8. kolovoza.

'Stručni timovi, tehničke skupine, sastanci u Bruxellesu, prepiska s Komisijom, naši argumentirani zahtjevi na Vijeću, to je urodilo interventnom mjerom i uvrštavanjem i mandarina i jabuka, tj. dobivanja određenih kvota', istaknuo je.