sad

U Zastupničkom domu počinje rasprava o opozivu Trumpa

18.12.2019 u 09:46

Bionic
Reading

Američki zastupnici u srijedu će raspravljati u Zastupničkom domu o opozivu predsjednika Donalda Trumpa, očekuje se žustra debata demokrata i republikanaca nakon koje slijedi glasanje

Demokrati optužuju predsjednika za zloporabu svog položaja zbog zahtjeva Ukrajini da 'iskopa' prljavštinu o njegovom političkom suparniku Joeu Bidenu uvjetovanjem vojne pomoći. Također je optužen za ometanje istrage Kongresa.

Republikanci su odbacili obje optužbe za opoziv predsjednika i rekli da nije učinio ništa pogrešno. Trump optužuje demokrate da žele preokrenuti ishod izbora 2016. na kojima je on pobijedio.

Zastupnički dom može pokrenuti opoziv običnom većinom, ali će na suđenju u Senatu za zbacivanje predsjednika biti potrebna dvotrećinska većina, ishod koji nije vjerojatan. Ovo je treći pokušaj opoziva nekog američkog predsjednika.

Nakon tjedana burnih saslušanja u nadležnim odborima Zastupničkog doma tijekom kojih su diplomati i dužnosnici nacionalne sigurnosti svjedočili o Trumpovu ponašanju, rasprava će se sljedeće godine nastaviti u Senatu.

Demokrati će nastojati pozvati četiri svjedoka na suđenje u gornjem domu parlamenta, uključujući bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltina i šefa osoblja u Bijeloj kući Micka Mulvaneya. Republikanci se tome protive.

Javnost je vrlo podijeljena oko opoziva. U zemlji koju očekuju izbori u studenom 2020. postoji značajna podijeljenost. Neki smatraju da bi zastupnici trebali biračima prepustiti odluku o Trumpovoj sudbini, dok predsjednikovi kritičari strahuju da će njegovo ponašanje ugroziti integritet izbora.