nacionalne netrpeljivosti

U Zakarpatju sve više kuha između Budimpešte i Kijeva, a neki pozivaju i na oružje. Evo o čemu je riječ

20.10.2018 u 20:59

Bionic
Reading

Početkom tjedna gotovo do ruba otvorenog sukoba eskalirala je diplomatska razmirica između Kijeva i Budimpešte, a potonja je uputila prosvjednu notu i povukla svojeg veleposlanika iz ukrajinskog glavnog grada zbog crnih lista na kojima se nalaze etnički Mađari, ali i zbog provokativnih poteza ukrajinske vojske na zajedničkoj granici

'Ukrajinska antimađarska politika dosegla je novu razinu', tvrdi zamjenik mađarskog ministra vanjskih poslova Levente Magyar, optuživši Kijev za potenciranje tenzija između dva susjeda.

Mađarska je, naime, kao članica Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza uputila u Bruxelles nekoliko žalbi na Kijev kako bi pokušala blokirati Ukrajinu na njezinu putu tješnje suradnje sa zapadnim blokom. Pritom su pozvali nadležne iz EU-a i NATO-a da pomno preispitaju ono što se događa u pograničnim području.

Dodatno ulje na vatru ovih dana dolila je objava popisa s oko 300 imena viđenijih ukrajinskih Mađara, a koja je na svojim internetskim stranicama objavila ukrajinska paravojna nacionalistička skupina Myrotvorets. Objava imena, koja po svemu podsjeća na tjeralicu, izazvala je opravdani strah među mađarskom manjinom u Zakarpatju, osobito stoga što su 'mirotvorci' otprije poznati po svojim metodama zastrašivanja.

Novinari na tjeralicama

Ukrajinske 'mirotvorce' otvoreno podržava savjetnik u tamošnjem ministarstvu vanjskih poslova Anton Geraščenko, a s njihovim tehnikama djelovanja upoznato je i više od 4500 ukrajinskih novinara koji se također nalaze na tzv. popisima neprijatelja Ukrajine.

Među njima su bila i imena i osobni podaci ukrajinskog pisca Olesa Buzina i parlamentarca Viktora Kalašnjikova, ubijenih samo nekoliko dana poslije objave. Prestrašeni dio ukrajinske javnosti pozvao je na istragu, no tamošnje službe sigurnosti tvrde kako pripadnici skupine Myrotvorets nisu počinili ni najmanji prekršaj.

Ovih dana ta je skupina na društvenim mrežama objavila popis ukrajinskih Mađara s dvostrukim državljanstvom, što je razbjesnilo Budimpeštu pa je reagirao i mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto optuživši Kijev i predsjednika Petra Porošenka za provođenje sustavne politike širenja mržnje spram neukrajinaca, a sve u cilju prikupljanja političkih bodova i popularnosti.

Valja napomenuti kako je dvostruko državljanstvo zabranjeno u Ukrajini, a nedavno se pojavila snimka toga kako mađarski diplomati uručuju mađarske putovnice pripadnicima vlastite manjine koji žive u Ukrajini i zaklinju se na vjernost Budimpešti, što je u Kijevu proglašeno izdajom i terorističkim udarom.

Prvo na popisima, a potom i grobljima

Szijjartov zamjenik Magyar upozorio je da je riječ o tzv. crnim listama jer se tristotinjak uglavnom lokalnih dužnosnika navode kao neprijatelji Ukrajine te kako se događalo da ljudi s takvih popisa poslije postaju žrtvama ubojstava, optuživši za čitavu akciju ukrajinske tajne službe.

Magyar je izrazio dodatnu zabrinutost tvrdeći kako se na stranicama ukrajinskog parlamenta pojavila peticija za kolektivnu deportaciju svih onih koji imaju dvojno državljanstvo, ali i zbog zamijećenih premještanja postrojbi ukrajinske vojske na samoj granici s Mađarskom te pojavom nekoliko vojnih instalacija tik uz granicu.

Ukrajinski 'mirotvorci' u akciji Izvor: Društvene mreže / Autor: UATV English

Netrpeljivosti su se rasplamsale u rujnu ove godine, nakon što je Ukrajina usvojila novi zakon o obrazovanju koji ne dopušta nastavu na jezicima nacionalnih manjina, na što su tamošnji Mađari odgovorili osnivanjem akcije 'Samoodređenje za Zakarpatje', koja se bori za neovisnost te pogranične regije, u kojoj prema tvrdnjama Kijeva nekontrolirano cvate šverc i nastaju promađarske terorističke skupine.

>>> Orban najavio tužbu protiv EU: Poslat će plaćenike i spriječiti naše sinove da štite granice

U sukob su se, očekivano, uključili ultradesni pokreti s obje strane granice, osobito mađarski Jobbik koji otvoreno poziva na aneksiju te regije na zapadu Ukrajine.

Voda na Putinov mlin

Pojedini ukrajinski analitičari ističu kako iza svega stoji mađarski premijer Viktor Orban te čvrstom podrškom mađarskoj manjini u regionalnim težnjama samo ide na ruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u njegovim nastojanjima da oslabi Ukrajinu i zaustavi njezin put eurointegracije.

  • +7
Viktor Orban Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Orban pak uvjerava Zapad kako nema namjeru obnoviti Veliku Mađarsku i pripojiti susjedne teritorije u Slovačkoj, Srbiji, Ukrajini i Rumunjskoj.

No vodeći politiku protiv multikulturalizma u svojoj zemlji i agresivnim akcijama za zaštitu prava mađarske manjine, Orban je ozbiljno zabrinuo mnoge ne samo u Ukrajini, već i druge članice EU-a i NATO-a, osobito Slovačku i Rumunjsku, koje su, uostalom kao i Bruxelles, sve više umorne od Orbanova antagonističkog i kontradiktornog pristupa.