porošenko o ruskoj crkvi

'Moramo odsjeći sve pipke kojima agresorska zemlja djeluje u tijelu naše države'

28.07.2018 u 18:09

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je u subotu da utjecaj Pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, koja u Ukrajini ima nekoliko milijuna vjernika, 'izravno prijeti nacionalnoj sigurnosti' njegove zemlje.

'Mislim da svakako moramo odsjeći sve pipke kojima agresorska zemlja djeluje u tijelu naše države', rekao je Porošenko, smjerajući na Rusiju.

Po Porošenkovim riječima, Pravoslavna crkva koja pripada Moskovskoj patrijaršiji, 'odvojena je od (ruske) države samo na papiru' i 'svesrdno i bezuvjetno podupire revanšističku i imperijalističku politiku Kremlja'.

Ukrajinski predsjednik je dao izjavu u prigodi obilježavanja 1030 godina dolaska kršćanstva u Kijevsku Rus, oko čijeg se povijesnog nasljeđa danas spore Rusija i Ukrajina.

Desetci tisuća vjernika Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije u petak su u povorci prošli ulicama Kijeva uz jake mjere osiguranja kako bi obilježili tu obljetnicu. Policija je strahovala od sukoba s ukrajinskim nacionalistima.

Ukrajina ima dvije Pravoslavne crkve, Moskovske i Kijevske patrijaršije. Po anketi provedenoj 2015., 44 posto Ukrajinaca se identificira kao pripadnici Pravoslavne crkve Kijevske patrijaršije, a 21 posto Moskovske.

Veze tih dviju Crkava, ionako zategnute, dodatno su se pogoršale s rusko-ukrajinskom krizom nakon ruske aneksije Krima u ožujku 2014. i sukoba na proruskom istoku Ukrajine u kojemu je poginulo više od 10.000 ljudi.