cijena 40 milijuna eura

U Zagrebu su uvjereni da će zgrada kodnog imena A11 srušiti cijene nekretnina

23.05.2023 u 11:26

Bionic
Reading

Za projekt zgrade kodnog imena A11 u zagrebačkom Podbrežju, vrijedan oko 40 milijuna eura i namijenjen za socijalu i priuštivo stanovanje, ishođena je građevinska dozvola, napravljen je izvedbeni projekt, a u Gradu su uvjereni da će njena gradnja malo vratiti u balans neravnotežu na nekretninskom tržištu

Odgovarajući na pitanje zastupnika Maura Sirotnjaka (Nova ljevica) na aktualnom satu sjednice Gradske skupštine o stanju vezanom za gradnju u Podbrežju, Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika, kazao je da je projekt A11 u visokoj fazi.

'Riječ je o naselju s jedanaest kazeta, od kojih je 10 stambenih i jedna poslovna. Četiri stambene su izgrađene, a peta je u planu. Podbrežje je važno u planu za priuštivo stanovanje. Za A11 tražimo sredstva i pregovaramo s dvije razvojne banke. Blizu smo povoljnog zajma, a sam projekt je u visokoj fazi. Također, projektira se jedan od dva vrtića. Za A11 je ishođena građevinska dozvola, ima izvedbeni projekt s troškovnikom na osnovi kojeg se može tenderirati. Problem je što je zgrada procijenjena na 40 milijuna eura. Treba iznaći sredstva, riječ je o velikom objektu s 288 stanova različite strukture za oko 1000 ljudi. Nadamo se da ćemo kroz socijalni najam za priuštivo stanovanje pravedno rasporediti građane te da ćemo na vagi ponude i potražnje, koja je u neravnoteži, barem malo vratiti balans', kazao je Korlaet.

Davorku Moslavac Forjan (SDP) zanimalo je što se planira napraviti s tramvajskim linijama koje voze do Dupca jer linije 5 i 7 više ne voze do tamo i ostale su samo 4 i 11, zbog čega je sve više prigovora građana.

'Dobivamo prigovore od građana da su gužve te da tramvaji voze prerijetko. Jedanaestica u špici vozi svakih šest, sedam minuta, a linija 4 od devet do 11 minuta. Od veljače, kada su ukinute linije 5 i 7, to se nije riješilo na pravi način. Što će se napraviti', upitala je Moslavac Forjan.

Marko Bogdanović, direktor ZET-a, priznao je da postoji problem.

'Problem je bio i 2018., kada je uveden sustav kako je do sada bilo. Dubec nije projektiran za tri nego dvije linije, a fali nam i vozila i vratili smo se na sustav koji je bio prije 2018. Trenutno smo u testnoj fazi, pratimo situaciju, brojimo putnike i polaske. Na Dupcu su, a to je matematička istina, polasci svake četiri minute. Plan je da do kraja ljeta vozimo na ovaj način, napravimo analizu i u rujnu odlučimo što ćemo napraviti', kazao je Bogdanović.

Mislava Hermana (HDZ) zanimalo je hoće li Upravno vijeće bolnice Sveti Duh, na čijem čelu je, kako je rekao, gradonačelnikov intimus Darko Kaštelan, zbog recentnih događaja i leševa po podovima mrtvačnice razriješiti ravnateljicu. 'Za razliku od vas u HDZ-u, koji plasirate tezu da je ravnateljica KB-a Sveti Duh član Možemo, moram vam reći da - nije. Nikada je prije imenovanja nisam ni vidio. Što se tiče intimusa Kaštelana, ja sam ga vidio nakon imenovanja jednom ili dvaput u životu. Mi nismo kao HDZ koji kadrovira po bolnicama. Što se tiče Upravnog vijeća, oni su imali sjednicu na kojoj je ravnateljica podnijela izvješće o stanju na patologiji i na to Upravno vijeće nije imalo nikakvih primjedbi', kazao je Tomašević.

  • +2
Predsjednik Skupštine Joško Klisović i zastupnik Gordan Bosanac Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Trpimir Goluža (nestranački) predložio je odluku, koju će uputiti u javno savjetovanje, o novčanoj potpori za roditelje čija djeca neće biti upisana u vrtiće, a iskazali su želju. Iznos subvencije, kako je naveo, bio bi jednak minimalnoj subvenciji koja se izdvaja za vrtiće.

Ivica Lovrić (nestranački) ustvrdio je da je u posljednja tri mjeseca prošle godine prikupljeno 10.300 tona manje miješanog otpada nego u istom periodu 2021. godine te da to nije evidentirano.

'Statistika je zakonska kategorija i Čistoća ju je dužna dostavljati Ministarstvu. Ne znam što imputirate, odgovore ćete dobiti ako niste', kazao je Tomašević.

No Lovrić time nije bio zadovoljan pa je upitao jesu li taj otpad odložili u grabe i jarke ili je nelegalno odložen na Jakuševcu.

'Hvala vam što nas reklamirate koliko smo manje otpada skupili', uzvratio je Tomašević

Mario Župan (HDZ) upitao je je li vodećim ljudima Grada neugodno što će 31. svibnja Ana-Mariji Šimundić, ravnateljici KB-a Sveti Duh, uručiti na Nagradu Grada Zagreba i 50 tisuća kuna s obzirom na sve što se tamo događalo.

'Šimundić je nakon što se 25 godina događala praksa s preminulim ljudima i deset godina kršio pravilnik počela to rješavati. Dajemo joj nagradu i 50 tisuća kuna, ali ona taj novac ne želi uzeti. Podnijela je zahtjev Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa o tom pitanju. Ako joj bude omogućeno da ga primi, dat će ga u humanitarne svrhe', kazao je Tomašević.