u organizaciji predsjednika

U Zagrebu se održava Samit supružnika čelnika EU-a o debljini, domaćin Milanovićeva supruga

10.05.2023 u 09:03

Bionic
Reading

Na Samitu supružnika europskih čelnika u Zagrebu koji organizira Ured Predsjednika RH i Europski ured WHO-a raspravljat će se o prevenciji debljine u djece. Domaćin samita će biti supruga hrvatskog predsjednika Sanja Musić Milanović i Robb Butler iz WHO-a, a na njemu će sudjelovati i španjolska kraljica Leticija

U Zagrebu će se u srijedu održati Samit supružnika europskih čelnika na temu prevencije debljine u djece koji bi trebao postaviti temelje za koordinirano djelovanje kako bi se zaustavio porast debljine u djece. Samit organiziraju Ured Predsjednika Republike Hrvatske i Europski ured Svjetske zdravstvene organizacije, a domaćini samita su supruga hrvatskog predsjednika Sanja Musić Milanović i izvršni direktor Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije Robb Butler, priopćili su iz Ured predsjednika.

Samit bi trebao, između ostaloga, prevenciju debljine u djece označiti kao prioritet te potaknuti raspravu ključnih dionika o radnjama koje je potrebno poduzeti za prevenciju debljine u djece s posebnim naglaskom na promicanju i stvaranju zdravog okruženja u kojemu djeca imaju pristup kvalitetnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti.

Na samitu je predviđeno i donošenje Zagrebačke deklaracije u kojoj se poziva na uspostavu novog Europskog centra Svjetske zdravstvene organizacije za prevenciju debljine u djece.

U uvodnom dijelu Samita sudionicima će se obratiti supruga hrvatskog predsjednika Sanja Musić Milanović, izvršni direktor Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije Robb Butler, kraljica Španjolske Njezino Veličanstvo Leticija, ministar zdravstva Vili Beroš i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Debljina u djece jedan je od najtežih javnozdravstvenih izazova današnjice. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u Europi svako treće dijete živi s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom te većina odraslih osoba živi sa spomenutim stanjem.

Debljina u dječjoj dobi pretače se u odraslu dob i izlaže ljude riziku od razvoja nezaraznih bolesti, jednog od vodećih uzroka prerane smrti i invaliditeta. Kako je do sada nedovoljno učinjeno na rješavanju problema debljine u dječjoj dobi, ovaj problem zahtijeva žurnu pozornost.