covid u metropoli

U Zagrebu novih 47 slučajeva koronavirusa, među njima 13 povratnika s godišnjih odmora

19.08.2020 u 11:42

Bionic
Reading

U Zagrebu je u protekla 24 sata zabilježeno 47 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je tako broj ukupno oboljelih danas 450, izvijestio je u srijedu zagrebački Stožer civilne zaštite

Na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda Andrija Štampar Sandra Šikić istaknula je kako je u Zavodu samo u 24 sata, na dan 18. kolovoza, provedeno čak 684 testiranja, "što je iznad svih naših kapaciteta".

"Detektirali smo 47 novih slučajeva, od čega su 20 kontakti s prethodno oboljelim osobama. Njih 13 su povratnici s godišnjih odmora, za osam osoba je negativna epidemiološka anamneza i šest slučajeva je još uvijek u epidemiološkoj obradi", kazala je Šikić.

Ukupno u Zagrebu imamo 450 aktivnih slučajeva, 959 samoizolacija, a oporavilo se devet osoba više u odnosu na prethodni dan, dodala je.

S obzirom na pojačane gužve na Zavodu u Mirogojskoj, ponovila je apel da se i ostale ustanove koje testiraju više angažiraju, osobito da upute turiste koji se vraćaju kući da mogu testiranja obaviti i u županijskim zavodima.

  • +5
Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Grada Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Zbog zabilježenog nešto većeg broja kontakata sa Covid-19 pozitivnim osobama nego samih povratnika s godišnjih odmora uputila je apel povratnicima na odgovorno ponašanje.

"Ponovo ih pozivamo na odgovorno ponašanje po povratku s godišnjeg odmora, da smanje broj kontakata, odnosno da čuvaju svoje ukućane, naročito one starije i kronične bolesnike", poručila je Šikić.