METEOROLOG TUMAČI

U Zagrebu i dijelu Hrvatske zrak je grozan. Koje čestice su najopasnije i za koga?

02.02.2024 u 21:58

Bionic
Reading

Veći dio kontinentalne Hrvatske posljednjih se dana bori sa zagađenim zrakom, a uzrok su čestice u zraku koje utječu na kvalitetu zraka. Posljednjih dana mjerenja su pokazala višestruko veće vrijednosti spomenutih čestica u zraku, a ovu temu u Dnevniku Nove TV secirao je meteorolog te televizije Ivan Čačić.

'Čestice manje od 2 mikrometra, i ona jednake ili manje od 10 mikrometara osobito su opasne i upravo Svjetska meteorološka organizacija ima cijeli niz motrenja i podatka o tome. Možemo reći da su osobito opasne vezano uz respiratorne probleme i opasne su za ranjive skupine - starije osobe, trudnice pa i djeca', kazao je meteorolog Dnevnika Nove TV.

Objasnio je i što je uzrok ovoj lošoj kvaliteti zraka.

'Ima nekoliko elemanata zbog čega se to događa. S jedne strane su izvori onečišćenja, a to je najčešće promet i izvori izgaranja. Sada po zimi, vezano uz drvo i ugljen. S druge strane imate vremensku situaciju gdje nema velike razlike u tlaku, nema vjetra i ne dolazi do provjetravanja. Te čestice onda ostaju na mjestu gdje izviru i stvaraju velike koncentracije opasne za zdravlje', rekao je Čačić.

  • +5
Gusta magla u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Zaključio je da najveća opasnost od otrovnih čestica prijeti gradovima u kojima ima najviše prometa i izgaranja.