presica lokalnog stožera

U Zagrebu 48 novooboljelih osoba od covida-19, škole sigurne za nastavu

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 11.01.2021 13:18
  • Objavljeno 11.01.2021 u 13:18
Cecilija Rotim

Cecilija Rotim

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

U Zagrebu je 48 novooboljelih osoba od covida-19 u posljednja 24 sata, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare gradskog stožera civilne zaštite na kojoj je najavljeno da će sve škole, osim područne škole u Donjem Dragonošcu, moći primiti učenike.

Pomoćnica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Cecilija Rotim izvijestila je da je danas ukupno 48 novooboljelih osoba prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Rekla je da su u Nastavnom zavodu u protekla 24 sata testirali 676 uzoraka od čega su 33 nalaza pozitivna, a i ostale ustanove su testirale i imale pozitivne osobe pa je pozitivno ukupno 48 osoba. Kontaktirana je 71 osoba i posljedično tome su određenei 63 mjere samoizolacije.

Dodala je da su 23 pozitivne osobe za sada negativne epidemiološke anamneze, 31 osoba imala je kontakt s covid pozitivnim osobama, za 11 osoba je obrada još u tijeku, a za tri osobe je mogućnost izloženosti virusu na radnom mjestu, boravku u zdravstvenim ustanovama i tijekom putovanja.

U domovima za starije i nemoćne osobe i drugim ustanovama za socijalnu skrb u protekla 24 sata potvrđeno je osam pozitivnih korisnika i tri djelatnika.

"Trenutačno u Gradu Zagrebu imamo 661 aktivni slučaj", rekla je Rotim.

Stipo Mandić iz Policijske uprave zagrebačke rekao je da su zabilježili pet kršenja odluka Nacionalnog stožera, od toga su četiri upozorenja za nepravilno nošenje maski i jedno samoinicijativno okupljanje koje je također sankcionirano. Zabilježili su i osam kršenja mjera samoizolacije koja su također sankcionirani.

Željko Renić iz komunalnog i prometnog redarstva rekao je da je na besplatne brojeve 0800 8802 i 0800 8805 od petka do danas ujutro zaprimljeno 120 telefonskih poziva građana koji su najvećim dijelom vezani uz oštećenja na dimnjacima i zahtjevima za pregled statike objekata nakon potresa. Istaknuo je da je do danas odrađeno 1187 intervencija na temelju zaprimljenih poziva Zagrepčana.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić istaknuo je da će sve zagrebačke škole, osim područne škole u Donjem Dragonošcu, moći u ponedjeljak, 18. siječnja primiti svoje učenike, ukoliko se bude izvodila nastava po modelu A.

Rekao je da su od potresa u ožujku prošle godine imali 175 oštećenih obrazovnih objekata te da je do početka školske godine obnovljeno njih 162 i u njima su učenici imali redovito nastavu u prvom polugodištu.

Naglasio je da jedino značajnije oštećenje imaju na područnoj školi u Donjem Dragonošcu, koja nije bila oštećena u potresu u ožujku ali je oštećena u ovom potresu i to je jedina škola koja neće moći primiti učenike u drugom polugodištu. Rekao je da su za tu školu našli zamjenski prostor u Mjesnoj samoupravi te da se radi o četiri razredna odjela i ukupno 97 učenika.

"Sve ostale zagrebačke škole redovito se pregledavaju. Sve su sigurne, pregledane su od strane statičara i taj pregled se svakodnevno obavlja. I ono što mogu reći - kakvo je stanje danas - da će sve te zagrebaćke škole moći u ponedjeljak, 18. siječnja primii učenike, ukoliko se bude izvodila nastava po modelu A", poručio je Lovrić.

Na pitanje o sigurnim koridorima, Lovrić kaže da su komunalne službe do sada uklonile dobar dio onoga što je s krovova ili fasada ugrožavalo prolaznike, a do 17. siječnja uklonit će sve preostalo pa ćemo 18. siječnja sasvim sigurno dočekati sa sigurnim i prohodnim zagrebačkim ulicama.

Rekao je da su razgovarali s predstavnicima Ministarstva da sugeriraju školama da prvog dana nastave izvedu vježbe evakuacije u situaciji potresa, a na državnoj razini pripremaju se brošure kako se ponašati i očekuju da će ih do sljedećeg tjedna imati u školama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!