NEZADRŽIVA BOLEST

U Zaboku preminula nova žrtva svinjske gripe

16.11.2009 u 17:08

Bionic
Reading

Ravnatelj Opće bolnice Zabok dr. Stanko Belina potvrdio je da je kod pacijenta koji je u noći s nedjelje na ponedjeljak umro u toj bolnici dokazana zaraza virusom H1N1

Dodao je da je riječ o pacijentu koji je imao niz popratnih rizika, primjerice pretilost, budući da je imao više od 150 kilograma, bolovao je od dijabetesa i imao je povišeni krvi tlak, a umro je od upale pluća prouzročene virusom H1N1. U povodu prvoga smrtnog slučaja od gripe tipa H1N1 u Krapinsko-zagorskoj županiji priopćenjem se oglasio i glasnogovornik Krapinsko-zagorske županije Josip Bosak, piše Večernji.hr

'Na žalost, dogodio se prvi smrtni slučaj u županiji zbog komplikacija oboljenja od gripe tipa H1N1. Ovim putem župan Siniša Hajdaš Dončić izražava sućut obitelji 50-godišnjaka koji je danas preminuo u Općoj bolnici Zabok od virusne upale pluća.

Krapinsko-zagorska županija u suradnji sa Županijskim stožerom za zdravstvo aktivno radi na sprečavanju epidemije gripe i ovim putem pozivamo sve stanovnike Krapinsko-zagorske županije da se pridržavaju preporučenih mjera opreza. Opća bolnica Zabok također je poduzela pojačane mjere da u slučaju epidemije može zaprimiti na pregled i hospitalizaciju oboljele od gripe', kaže se u priopćenju.

Četrdesetogodišnja pacijentica koja je na Jedinici intenzivnog liječenja u riječkome Kliničkome bolničkom centru (KBC) sa simptomima pandemijske gripe u boljem je stanju, a 44-godišnji muškarac s višestrukim zatajenjem organa i dalje je u stanju opasnom za život.

Kod oboje pacijenata prije nego što su prošli tjedan primljeni u riječki KBC s teškim simptomima gripe tipa H1N1 i težim stanjem pluća nisu potvrđene druge bolesti.

U Kliniku za infektivne bolesti riječkoga KBC-a primljene su nakon proglašene pandemije gripe 22 osobe, od kojih je u 16 njih utvrđen virus H1N1, doznaje se od riječkoga Zavoda za zaštitu zdravlja.

Tijekom vikenda uvedena je i pojačana služba primarne zdravstvene zaštite.