veliki dan za ameriku

Obitelj i pristaše Joea Bidena u njegovom rodnom Wilmingtonu čekaju svog junaka: Slavit će u drive-in formatu

07.11.2020 u 22:30

Bionic
Reading

Uz povike veselja i automobilske trube, stotine pobornika Joea Bidena okupile su se u subotu ispred stožera demokratskog kandidata u Wilmingtonu, u Delawareu, pripremajući se za proslavu pobjede tijekom večeri.

U hotelu Westin, blizu stožera, obitelji i ekipa kampanje novoizabranog predsjednika prepustili su se veselju nakon četiri dana iščekivanja i posebno iscrpljujuće izborne kampanje tijekom koje je Amerika djelovala podijeljenija nego ikada.

Netom prije objave američkih medija da je Biden pobijedio, njegova mlađa sestra Valerie Biden Owens je rekla da je pobjeda "divna za nas, ali još više za Ameriku".

Jen O'Malley Dillon, šefica kampanje Joea Bidena je otišla na trčanje kada ju je majka nazvala i rekla da je na CNN-u objavljena pobjeda Joea Bidena.

"Oduševljena sam, ovo je veliki dan za našu zemlju", izjavila je ona novinarima.

Izvan sigurnosnog perimetra oko demokratskog stožera, pristaše bivšeg potpredsjednika Baracka Obame su mahali balonima, američkim zastavama i transparentima s likovima Joea Bidena i Kamale Harris.

  • +49
Izborno slavlje u SAD-u Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

Joe Biden, čija je pobjeda uslijedila nakon dvije neuspjele kandidature za Bijelu kuću, trebao bi se popeti na govornicu na parkingu Chase Centra oko 20 sati po lokalnom vremenu (2 sat iza ponoći u nedjelju po srednjoeuropskom).

Zbog pandemije koronavirusa, proslava će se odvijati u drive-in formatu koji je Biden preferirao tijekom kampanje, uz glazbu i vatromet. Novoizabrani predsjednik bi trebao doći sa suprugom Jill, a buduća potpredsjednica Kamala Harris sa suprugom Dougom Emhoffom.

Nekoliko ulica dalje, u središtu gradića Wilmingtona, stanovnici su oduševljeni što će netko njihov biti najmoćniji čovjek u zemlji.

"S njim je lako komunicirati, otvoren je. On stvarno misli što govori i drži svoju riječ", rekla je Kristina Moncada (31).

"Bilo je vrijeme, pustili su nas da predugo čekamo rezultate", rekao je Aaron Fisher.