POD TEŽINOM SNIJEGA

U Vrgorcu opet dramatično, urušavaju se krovovi kuća

08.02.2012 u 15:25

Bionic
Reading

Dan u Vrgorcu započeo je kao sedmi krug Danteovog pakla. Prvi sunčan dan nakon snijega označio je početak kaosa. Sunce je počelo otapati snijeg, što je prouzročilo nepredviđene kretnje velikih snježnih blokova

Svakih pola sata stižu dojave o padanju krovova te urušavanju kuća. U jutarnjim satima pao je krov na najvećoj kući na Stiljima, u vlasništvu Dobre Granića, koja je bila poznata kao najveći krov na Stiljima. Njega više nema. U Hercegovačkoj ulici pod težinom snijega urušila se tenda caffe bara Calimero.

Kompletan krov na 1.000 metara skladišta tvrtke Jematva urušio se pod težinom snijega i razvalio zidove. Snijeg koji se krenuo otapati na sportskoj dvorani u jednom trenutku je otklizao s krova te pao na krov Gradske knjižnice u Vrgorcu i polomio tri krovna prozora i propustio snijeg u knjižnicu sa 25.000 knjiga, između kojih sada stoje dječje kadice i lavori za sakupljanje vode koja kaplje s krova.

No, najgore je prošla gospođa Neda Delić kojoj se doslovno urušio krov na glavu. 81-godišnja starica koja živi sama u svojoj staroj kamenoj kući Pod gradinom, nekoliko dana je telefonirala i slala pozive na sve strane od policije, vatrogasaca, HGSS do same Vlade zapomažući da joj grede nad glavom 'krckaju'. Prije dva dana pripadnici vrgoračkog DVD-a su izišli i pod nekoliko nosivih greda postavili podupirače, nadajući se da će na taj način krov izdržati.

Gospođa Delić uporno nije željela napustiti kuću, kazao nam je njezin susjed Andrija Trlin, koji kaže da je rekla da iz kuće neće makar u njoj poginula. Jutros joj se to umalo nije dogodilo. Krovna konstrukcija pod težinom snijega raspala se kao kula od karata. Gospođu Delić odvezli su kod rodbine u Makarsku, a susjed Trlin najlonom pokriva namještaj pokušavajući spasiti što se spasiti da.

Vrgorac je nemoćan u borbi protiv prirode, elementarna nepogoda koja ga je snašla zahtijeva pomoć viših institucija, tj. same države koja mora naći načina da pomogne Tinovom gradu jer problemi se iz dana u dan samo množe. Iako su glavne ceste očišćene, može se pristupiti do većine sela u prometu je još uvijek čitav niz problema i, kako saznajemo, sutra u Vrgorac stiže ministar Ranko Ostojić.