OBILNE PADALINE

U Vrbovcu se oglasile sirene za opasnost od poplava

11.02.2014 u 20:39

  • +53

Poplave prijete Hrvatskoj

Izvor: tportal.hr / Autor: ZG ureda za hitne situacije

Bionic
Reading

Uslijed obilnih kiša poplavljeno između 60 i 70 objekata u Sesvetskom Kraljevcu, iz kojih vatrogasci ispumpavaju vodu te se grade zečji nasipi kako bi se spriječio daljnji prodor vode. Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba priopćio je kako je tijekom dana zaprimio više dojava građana o poplavljivanju objekata u Sesvetskom Kraljevcu, a RTL javlja da zbog poplave u središtu Vrbovcu, gdje se nalazi trafostanica, prijeti isključenje struje. U Vrbovcu su se oglasile sirene za opću opasnost od poplava.

Na terenu su predstavnici zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe koji uz pomoć lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava ispumpavaju vodu iz poplavljenih objekata, dok radnici Vodoprivrede mehanizacijom iskopavaju odvodne kanale.

Grade se i zečji nasipi kako bi se spriječio daljnji prodor vode prema objektima, navodi u priopćenju Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba čiji su službenici na terenu i koordiniraju pružanje pomoći.

Koprivničko-križevačka policija izvijestila je kako je zbog velike količine vode u 15,40 sati zatvorena državna cesta 41 u mjestu Reka, u ulici Stjepana Radića. Najkraći obilazni smjer je Koprivnica-Virje-Šemovci-Bjelovar-Sv.Ivan Žabno-Križevci i obrnuto.

Zbog obilne kiše došlo je do prelijevanja vode preko kolnika i na državnoj cesti 2 u mjestima Vlaislav i Štaglinec, Novi Glog te u Križevcima u Potočkoj ulici.

Tim se cestama prometuje otežano, a nadležne službe su na terenu te je postavljena odgovarajuća signalizacija.

Zbog kiše koja ne prestaje padati, vodostaj Kupe u stalnom je porastu. Rijeka se već izlila na dijelu županijske ceste Pokupsko – Lijevi Degoj – Auguštanovec, javljaju Kronike Velike Gorice.

Djelomično je poplavljena prometnica između naselja Lijevi Degoj i Auguštanovec. Iz Stožera za zaštitu i spašavanje općine Pokupsko procjenjuju kako postoji mogućnost da već tijekom večeri ova naselja budu odsječena od svijeta. To bi značilo da stari i nemoćni mještani mogu biti životno ugroženi jer do njih hitna pomoć neće moći stići.

Načelnik općine Pokupsko Božidar Škrinjarić ističe da u slučaju najgoreg pripremaju alternativni put do mještana. Osim čamaca, postoji i zaobilazni put preko šume kojim se može jedino traktorima.

Sava u Zagrebu raste cijelo poslijepodne za desetak centimetara po satu, a u 20 sati izmjeren je vodostaj od 298 centimetara. Redovne mjere obrane od poplava proglašavaju se kada Sava dosegne 350 centimetara.

Ivanić Grad je potpuno odsječen, kako mještani kažu – može se doći samo u centar.

Voda na sve strane, a najgore još nije ni došlo. Dvorišta 10-ak kuća u Pisarovini vec plivaju, sutra će im Kupa ući u garaže. Stanovnici na suho sklanjaju što god mogu.

U Karlovcu vodostaj opet raste, a novi vodeni val očekuje se noćas.