vriejdnost 147,2 milijuna kuna

U Virovitici predstavljen projekt poboljšanja vodokomunalne infrastrukture

28.11.2018 u 15:08

Bionic
Reading

U Virovitici je u srijedu javno predstavljen projekt poboljšanja vodokomunalne infrastrukture aglomeracije Virovitica vrijedan 147,2 milijuna kuna, od kojih je iz Kohezijskog fonda Europske unije sufinancirano 70,21 posto prihvatljivih troškova, odnosno 103,3 milijuna kuna

'Riječ je o najvećem infrastrukturnom i komunalnom projektu na području Virovitice, kojim ćemo postići standard najrazvijenijih europskih gradova za život u ekološki održivoj sredini. Stvorit ćemo pretpostavke za gospodarski razvoj i nova ulaganja, jer će tvrtke koje ovdje žele investirati imati riješenu odvodnju otpadnih voda i proizvoditi u ekološki prihvatljivim uvjetima', izjavio je gradonačelnik Ivica Kirin.

Istaknuo je da Virovitica ima vrlo kvalitetnu pokrivenu kanalizacijsku mrežu, a sada će se rekonstruirati i nadograditi sustav izrađen prije tridesetak godina.

Projekt se financira iz dva programska razdoblja: Operativnog programa Zaštita okoliša (2007.-2013.) i Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (2014.- 2020.), a njegovoj realizaciji sudjeluju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatske vode, virovitička komunalna tvrtka Virkom, Grad Virovitica i općine Lukač i Špišić Bukovica.

Bit će izgrađeno ukupno 36,4 kilometara mreže gravitacijskih kolektora i tlačnih cjevovoda za odvodnju otpadnih voda, 13 crpnih stanica za otpadne vode, kišni preljev na sustavu odvodnje otpadnih voda i 13 mjerno-regulacijskih okana na sustavu vodoopskrbe.

Upravitelj Virkoma Damir Marenić rekao je da je izrada projektne i studijske dokumentacije trajala od 2011. do 2015. godine, nakon čega je dobiveno svih osam građevinskih dozvola, studija utjecaja na okoliš, studija izvodljivosti i cijeli aplikacijski paket, što je predano Ministarstvu poljoprivrede i Hrvatskim vodama, čime su ostvareni uvjeti za potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Paralelno su, dodao je, raspisani natječaji za nabavu kanalizacijske mreže i usluge nadzora, tako da su već 2017. izdane sve uporabne dozvole i stanovnicima naselja Brezik i Špišić Bukovica omogućen priključak na kanalizaciju.

Slijedi nabava uređaja i izgradnja novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda kapaciteta 26.000 ES, izrada Katastra odvoda te nabava opreme za održavanje cijelog sustava, među kojima su najvrjednija vozila za čišćenje kanalizacije i vozila za snimanje i detekciju kvarova.