OBNOVLJIVI IZVORI

U Vinkovcima uskoro energana na biomasu?

06.04.2010 u 19:03

Bionic
Reading

Grad na obalama Bosuta, u blizini stoljetnih šuma, uskoro bi mogao dobiti pet milijuna eura vrijednu energanu kojoj će pogonsko gorivo biti šumska biomasa, a iz Vinkovaca najavljuju i da bi se višak električne i toplinske energije mogao prodavati

VINKOVCI – Projekt izgradnje energane na šumsku biomasu još je, doduše, na početku, no sa svih strana stižu pozitivne reakcije na takve najave. Gradske vlasti će ući u osnivanje tvrtke Energana Vinkovci, a partneri će gradu biti Eko-sustav, Vinkovački vodovod i kanalizacija te tamošnja Vodoprivreda. Uz iskorištavanje drvnih resursa, upošljavanje Vinkovčana, uštede u sustavu grijanja i isporuke električne energije, energana bi proizvodnjom električne i toplinske energije godišnje mogla uprihoditi i do milijun eura.

Procjenjuje se kako bi se jedan megavat električne energije godišnje mogao naći na tržištu, a želja je Vinkovčana ponuditi ih HEP-u. 'Namjera nam je projekt aplicirati prema nekom od pretpristupnih fondova Europske unije i na taj način osigurati najveći dio sredstava za gradnju energane. Dio novca osigurat će se i u gradskom proračunu, a koristili bismo i nepovratna sredstva Fonda za energetsku učinkovitosti i zaštitu okoliša', najavio je vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić.

Iz Hrvatskih šuma već je potvrđeno da se preko njihove tvrtke Šumska biomasa mogu osigurati dovoljne količine neophodnog repromaterijala, odnosno drvne mase, pa proizvodnja energije iz obnovljivih izvora u Vinkovcima očito ima perspektivu. Po neslužbenim najavama, vinkovačka energana bit će izgrađena u krugu tvrtke Vinkovački vodovod i kanalizacija. Prvi bi energiju iz nje trebali dobiti novi zatvoreni bazen, sportski objekti u parku Lenije te tamošnje srednje škole.