PANDEMIJA

U Velikoj Britaniji preko 10 tisuća umrlih od posljedica korone, u Italiji se situacija malo popravlja

12.04.2020 u 18:48

Bionic
Reading

Broj mrtvih od Covida-19 u Italiji povećao se u nedjelju za 431, što je najmanje povećanje u 24 sata od 19. ožujka. Velika Britanija pridružila se zemljama s više od 10 tisuća smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom

Broj novih slučajeva u nedjelju je 4092 dok je dan prije bio 4694.

Deveti dan zaredom opada i broj pacijenata koji su na intenzivnoj njezi.

Ukupan broj umrlih u Italiji od početka epidemije 21. veljače dosegnuo je gotovo 20.000, i najviši je u svijetu nakon Sjedinjenih Država.

  • +50
Koronavirus u SAD-u Izvor: EPA / Autor: Juan Ignacio Roncoroni

Potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom ima ukupno 156.363, po čemu je Italija treća u svijetu, iza SAD-a i Španjolske.

Talijanska vlada produljila je u petak do 3. svibnja izvanredne mjere uvedene prije mjesec dana radi sprječavanja širenja koronavirusa.

Ipak, i prije toga će doći do ublažavanje restriktivnih mjera te će od utorka moći raditi knjižare, trgovine za djecu i šumsko gospodarstvo.

Britanski sustav javnog zdravstva (NHS) izdržao je pandemiju koronavirusa te je slobodno 2.295 kreveta za intenzivnu njegu, kazao je ministar zdravstva Matt Hancock u nedjelju.

"Danas je sumoran dan, što se tiče utjecaja ove bolesti, jer smo se pridružili zemljama s više od 10 tisuća smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom", rekao je na novinskoj konferenciji.

"Na početku krize ljudi su rekli da će koronavirus nadjačati NHS. Vidjeli smo rizik koji to nosi posvuda, ali ne i ovdje", dodao je Hancock.

  • +37
Boris Johnson Izvor: EPA / Autor: FACUNDO ARRIZABALAGA / POOL

Hancock je istaknuto da NHS ima na raspolaganju 9.775 respiratora te da u borbi protiv koronavirusa sudjeluje 5 tisuća bivših djelatnika NHS-a.

Prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins koronavirus potvrđen je kod 85.713 osoba, od kojih je umrlo njih 10.629.

Amerikanci uskrsnu nedjelju provode u izolaciji a broj umrlih od zaraze novim koronavirusom u Sjedinjenim Državama tijekom uskrsnog vikenda prešao je 20.500 uz više od pola milijuna zaraženih.