elementarna nepogoda

U Varaždinskoj županiji višemilijunska šteta zbog tuče, stradalo pola proizvodnje hrvatskog cvijeća

  • Autor: I.V./Hina
  • Zadnja izmjena 31.05.2022 13:52
  • Objavljeno 31.05.2022 u 13:52
Anđelko Stričak, varaždinski župan

Anđelko Stričak, varaždinski župan

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zgane Rogulja/PIXSELL

Varaždinski župan Anđelko Stričak u utorak je donio odluku o proglašenju prirodne nepogode od tuče za gradove Lepoglavu i Varaždin te osam općina, a preliminarne procjene štete govore o višemilijunskim iznosima

Prirodna nepogoda tuča pogodila je područje dva grada i osam općina 25. svibnja i uzrokovala velike materijalne štete u poljoprivredi, na građevinama i infrastrukturi. Uz gradove Lepoglavu i Varaždin, elementarna nepogoda proglašena je i za općine Bednju, Donju Voću, Vinicu, Petrijanec, Maruševec, Mali Bukovec, Veliki Bukovec i Sveti Đurđ, priopćeno je iz Varaždinske županije. Župan Stričak u odluci je naglasio da prve, preliminarne procjene štete govore o višemilijunskim iznosima.

'Štete su evidentirane na poljoprivrednim kulturama – ratarskim i povrtlarskim kulturama te trajnim nasadima s procjenom štete od 40 do 100 posto, zatim u cvjećarstvu, dok su najveće štete do 100 posto na staklenicima i plastenicima', istaknuo je Stričak. Župan je dodao da je stradalo gotovo 50 posto proizvodnje cvijeća na području Republike Hrvatske te da su, uz sve to, štete evidentirane i na stambenim te gospodarskim objektima.

  • +1

Posljedice nevremena

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MUP

Iz Varaždinske županije napominju da, sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju prijaviti u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode općinskom ili gradskom povjerenstvu, koja u roku od 15 dana trebaju izraditi prva izvješća. Konačnu procijenjenu štetu Županijskom povjerenstvu trebaju dostaviti u roku od 50 dana.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!