elementarna nepogoda

Katastrofa u Humu na Sutli: Kuće i vozila polupani, stradala i imovina velikih tvrtki, načelnik općine očajan: 'Usjeve možemo zaboraviti'

26.05.2022 u 14:00

Bionic
Reading

Snažna tuča pogodila je u srijedu dijelove Hrvatske, a najviše pogođene su Varaždinska, Međimurska, Koprivničko-križevačka i Krapinsko-zagorska županija. Najteže je prošla poljoprivreda: Od usjeva i voćki ove sezone ništa, a u katastrofalnom događaju stradale su i dvije velike tvrtke - Vetropack Straža i OMCO

Veliku štetu bilježi Hum na Sutli, općina u Hrvatskom zagorju čijih je 5000 stanovnika u 17 naselja jučer svjedočilo tuči veličine oraha koja je u samo nekoliko minuta oštetila osobna vozila, krovove, crjepove i fasade, voćke u vrtovima, a posebice poljoprivredne nasade kojima obiluje taj kraj. Posvuda još ima granja i drveća.

Stanovnici Huma na Sutli još ni danas ne dolaze sebi, a za to imaju i valjan razlog jer je šteta, kažu, gotovo pa nepopravljiva – automobili, koje većina ljudi u Humu na Sutli drži na otvorenom, znatno su oštećeni i s velikim udubinama, skoro pa bez ravne površine, a mnogima je tuča probila i kroz prozore, pa tako velik broj osobnih vozila trenutno ili nije u voznom stanju ili su neisplativi za popravak. Osim automobila, oštećeni su krovovi, limovi, crjepovi i fasade, vrtovi, voćke i cvijeće. Štete ima i na objektima tvrtki Vetropack Straža i OMCO.

Općina će tražiti proglašenje elementarne nepogode

Razgovarali smo s načelnikom Općine Hum na Sutli Zvonkom Jutrišom, a on je rekao da će odbor za procjenu štete od elementarnih nepogoda proći svih 17 naselja u Humu na Sutli te na službenoj web stranici općine dati obavijest i poveznicu putem koje stanovnici mogu prijaviti oštećenje.

'Čuo sam se sa županom Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom i državnim tajnikom u Ministarstvu poljoprivrede Zdravkom Tušekom te su iskazali zabrinutost. Nakon što prikupimo dokumentaciju i nakon što službeni procjenitelji odrade posao tražit ćemo da se proglasi elementarna nepogoda.

Diskutabilno je to kakvo obeštećenje možemo očekivati, no nadamo se da će nešto biti, jer koliko god nadležni i država bili susretljivi, to trebaju i potvrditi u praksi. Šteta je velika, većina automobila u Humu na Sutli je oštećena, a pitanje je imaju li svi osigurane automobile. Tek treba vidjeti i procijeniti štetu na usjevima i kućama. Vatrogasci pokušavaju zatvoriti rupe na krovovima. Možemo zaboraviti na usjeve u vrtu i voćnjaku', rekao je Jutriša.

Tuča u Humu na Sutli Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Mještani i dalje u šoku

'Samo odjednom je počelo jako puhati, padati i trajalo je dobrih pet minuta, led nam se stvorio doslovno pred pragom. Uspjeli smo prekriti automobil, ali ga je vjetar odnio. Još smo u šoku, ne pamtim kada je bila ovakva tuča kod nas. Pogled na uništeni vrt nas još dodatno rastužuje', kaže Martina iz Huma na Sutli.

Zoran iz Strmca Humskog našao se u šetnji u šumi kad je počela padati tuča.

  • +14
Mještani još zbrajaju razmjere štete koju je tuča nanijela jučer u Velikom Bukovcu Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja

'Bio je dotad lijep dan, mirno i tiho, a samo odjednom krenuli su snažan vjetar i tuča koja je na sve strane padala nekoliko minuta. Pokrio sam odmah glavu jer su to zbilja bili komadi veličine oraha i netko bi tako lako mogao nastradati. Ispred kuće imamo nekoliko automobila, na jednom je razbijeno staklo, a drugi imaju udubine. Moramo tek vidjeti što s njima i oštećenom imovinom', ispričao nam je Zoran.

Jučerašnje nevrijeme praćeno tučom među stanovnicima Huma na Sutli ponovno je pokrenulo raspravu i pitanje protugradne obrane, u koju se u Hrvatskoj ne ulaže, čak ni nakon što su ovakve nepogodne sve češće i utječu ne samo na imovinu ljudi, već i na gospodarstvo.