neven bosilj

Varaždin nagodbama riješio osam sudskih sporova, a gradonačelnik poručio: 'Prošla vlast je ponudila samo predizbornu patku'

16.05.2022 u 12:06

Bionic
Reading

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj potpisao je ugovor o nagodbi između grada i više poduzeća kojom se rješava osam sudskih sporova vezanih uz kupnju i zamjenu zemljišta, čime je opterećenje grada od 140 milijuna kuna, koliko mu je prijetilo, smanjeno na 16,8 milijuna

Ugovor je u ponedjeljak potpisan između Grada Varaždina i tvrtke T&H Invest te povezanih poduzeća Prvi faktor u likvidaciji, VIS Promotex, Vadom ulaganja te Varkoma i Javne ustanove "Gradski stanovi", nakon što je odluka o nagodbi dobila potporu na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća. Nakon što je potpisao ugovor, gradonačelnik Bosilj napomenuo je kako je sudskim sporovima gradu prijetilo financijsko opterećenje od 140 milijuna kuna, a nagodbom je ugovoren iznos od 16,8 milijuna.

'Tih osam sporova je samo na odvjetničke troškove već iznosilo više od 12 milijuna kuna. Mi smo skinuli jedan mač veći od 140 milijuna kuna gradu iznad glave i omogućili da počnemo gledati u budućnost', poručio je. Za raniju vlast na čelu s gradonačelnikom Ivanom Čehokom kazao je da je umjesto nagodbe ponudila "samo predizbornu patku" koju nitko nije želio potpisati.

'Nakon ove nagodbe idemo riješiti balirani otpad. Znam da bi si neki najradije rezali žile zbog toga što smo i ovu nagodbu uspjeli riješiti, a oni nisu. Očekujemo hrpu opstrukcija koje su već počele oko bala', naglasio je Bosilj i dodao da je u zadnjih 11 mjeseci njegova mandata ishođena građevinska dozvola za sanaciju stotinjak tisuća tona baliranog otpada u Brezju.

Direktor Varkoma Bruno Ister naveo je kako nagodbom dobivaju natrag devet milijuna kuna avansa isplaćenog 2008. za zbrinjavanje bala, čim se rješavaju tereta koji ih je računovodstveno opterećivao s obzirom da se zakonski ne mogu baviti problemom otpada. Ravnatelj Javne ustanove 'Gradski stanovi' Roman Veršić rekao je kako su nagodbom dobili zemljište u Ulici Vilka Novaka na kojem će moći širiti POS izgradnju.

'Stotinjak ljudi se prijavilo na POS listu. Interes je velik tako da moramo osigurati gradilište za nastavak daljnje gradnje', kazao je Veršić.