vremenska prognoza

U unutrašnjosti i gorju snijeg, popodne nova naoblaka. Bura otežava promet na autocestama

09.01.2021 u 08:12

Bionic
Reading

Umjereno i pretežno oblačno, u gorskim predjelima uz malo snijega koji još prijepodne može padati i drugdje u unutrašnjosti, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za subotu. Popodne s juga novo jače naoblačenje, u južnoj i srednjoj Dalmaciji s kišom.

Vjetar na kopnu slab, u gorju do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjerena bura, na sjevernom dijelu mjestimice i jaka, podno Velebita s olujnim udarima.

Najviša temperatura zraka na kopnu između -1 i 4, na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 7 do 12 Celzijevih stupnjeva.

Zbog bure na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog, autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika i LC Križišće-Kraljevica zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), izvijestio je u subotu Hrvatski autoklub (HAK).

  • +4
Madrid pogodila snježna mećava Izvor: EPA / Autor: Rodrigo Jimenez

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana i za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II skupina).

Jak vjetar usporava promet i na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče od vijadukta Božići do tunela Sveti Rok i A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić, no obje autoceste otvorene su za sve skupine vozila.  Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Ponegdje ima i magle. Mogući su odroni te poledica.

Vozačima se savjetuje da na put ne kreću bez propisne zimske opreme. Zimski su uvjeti i zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na pojedenim državnim, županijskim i lokalnim cestama u Lici.