čakovec

Nova akcija EPPO-a: Poznata tvrtka pod istragom zbog subvencijske prevare

13.06.2024 u 11:26

Bionic
Reading

Zbog sumnji na subvencijsku prijevaru više milijuna eura i krivotvorenje isprava, Ured europskog javnog tužitelja, u suradnji s međimurskom policijom, provodi hitne dokazne radnje u više hrvatskih županija, a policijski je kombi i ispred Upravne zgrade Mesne industrije Vajda u Čakovcu

Kako je objavio EPPO, hitne dokazne radnje provode se u više hrvatskih županija, prema više hrvatskih državljana za koje se osnovano sumnja da su počinili subvencijske prijevare u vrijednosti više milijuna eura te krivotvorenje isprava, na štetu financijskih interesa Unije.

"O daljnjim postupanjima u ovoj istrazi javnost će biti pravovremeno obaviještena", poručili su.

Nenad Risek, policijski službenik za odnose s javnošću Policijske uprave međimurske, Hini je potvrdio da je u tijeku akcija prema više osoba.

Iz tvrtke Vajde iz Čakovca, koja je pod istragom Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), priopćili su u četvrtak kako su upoznati s aktivnostima koje provode nadležna tijela i surađuju s institucijama, poručivši kako im je u interesu da se utvrdi činjenično stanje.

"Upoznati smo s aktivnostima koje provode nadležna tijela, dosad smo aktivno sudjelovali u komunikaciji te ćemo i dalje postupati kao i obično - u skladu s važećim zakonima", stoji u priopćenju.

"Surađujemo sa svim relevantnim institucijama te ćemo predočiti svu traženu dokumentaciju. U interesu Društva je da se čim prije utvrdi činjenično stanje", dodaje se.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Juro Martinović izjavio je u četvrtak da hrvatske vlasti nemaju činjeničnih saznanja vezano za sumnju u subvencijsku prevaru u tvrtki Vajda iz Čakovca, a o čemu hitne dokazne radnje provodi Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu.

"U ovoj situaciji mi nemamo činjeničnih saznanja koja imaju tijela koja postupaju, podupiremo rad kao i naša državna odvjetništva, kao naše sudove, to su neovisna pravosudna tijela i u tom smislu Vlada nema na to nikakvog utjecaja", kazao je Marinović novinarima nakon sjednice Vlade.

Martinović je istaknuo da Vlada podupire rad EPPO-a i ni u jednoj fazi se ne upetljava u njihov rad.

Upitan treba li ubuduće bolje voditi računa kako se dijele te potpore, naglasio je da izvršna vlast radi svoj posao, dakle u konkretnoj situaciji Ministarstvo poljoprivrede, ali kada dođe do tih anomalija onda postupaju oni koji trebaju postupati.

"Teško je u bilo kojoj situaciji društvenoj na jednoj tako širokoj razini zatvoriti sve moguće pore i isključiti u startu takve stvari, ali kada se anomalije eventualno dogode, a u ovom trenutku postoji određena razina sumnje, onda postupaju nadležna tijela koja tu razinu sumnje trebaju dovesti do najviše razine sumnje koja onda podrazumijeva mogućnost optuživanja", rekao je.

Na pojedinačnoj, individualnoj razini uvijek su takve stvari moguće, kaže Martinović, napominjući da mu je kao čovjeku koji je dio izvršne vlasti bitno da sustav svojim postupanjima, a primarno regulativom koja to uređuje, tome ne doprinosi.

Kako piše N1, istražitelji sumnjaju da je čakovečka tvrtka Vajda uzimala sredstva iz EU fondova, no nakon toga novac nije namjenski ulagan. Naknadno je, sumnja se, krivotvorena dokumentacija ne bi li se opravdalo to nezakonito trošenje novca.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) je neovisan ured javnog tužitelja Europske unije. Odgovoran je za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa Unije.