pandemija nikad jača

Više od 1,86 milijuna umrlih od covida-19, zaraženo više od 86 milijuna ljudi; u Kini blokiran grad s 11 milijuna stanovnika

06.01.2021 u 15:11

Bionic
Reading

Više od 1,86 milijuna ljudi umrlo je zaraženo covidom-19 od kraja prosinca 2019., a više od 86 milijuna je zaraženo, prema podacima do srijede u podne koje donosi agencija France presse uz naglaske o stanju pandemije u svijetu. Službeno je u svijetu potvrđeno 86,39 milijuna zaraženih novim koronavirusom od početka pandemije koja je krenula iz kineske pokrajine Wuhan.

Zemlja najpogođenija pandemijom su Sjedinjene Države s 357.377 umrlih, a slijede Brazil sa 197.732 umrlih, Indija sa 150.114, zatim Meksiko sa 128.822 umrlih te Italija sa 76.329 izgubljenih života od posljedica covida-19.

Zbog porasta broja novozaraženih Engleska je ušla u treće po redu 'zatvaranje' koje će vlada, kako je obećala, iskoristiti da do sredine veljače cijepi gotovo 14 milijuna ljudi. Ujedinjeno Kraljevstvo u utorak je prvi put potvrdilo više od 60.000 novozaraženih u 24 sata, što pokazuje težinu krize u Engleskoj i Škotskoj na početku novog zatvaranja zbog pandemije te je građanima naređeno da ostanu kod kuće.

Prema Nacionalnom statističkom uredu, prošli se tjedan novim koronavirisom u Engleskoj zarazilo 1,12 milijuna ljudi, tj. jedan na 50 stanovnika.  Nizozemska je u srijedu postala zadnja članica Europske unije koja je krenula cijepiti stanovnike protiv covida-19, uz žestoke kritike zbog sporosti kojom je krenula u kampanju cijepljenja.

Prva osoba koja je primila cjepivo je medicinska sestra u domu za starije osobe u Veghelu na jugoistoku zemlje. Prioritetnu skupinu čine zdravstveni djelatnici.

Cijepljenje u ostalim članicama EU-a krenulo je 27. prosinca.

EU odobrio cjepivo Moderne

Europska agencija za lijekove (EMA) dala je zeleno svjetlo cjepivu američkog proizvođača Moderna.

EMA je time nakon Pfizer/BioNTech cjepiva, odobrila i drugo po redu u jeku kritika o sporoj vakcinaciji u zemljama članicama. 

Kanada i SAD odobrile su cjepivo Moderne u prosincu, a u odnosu na Pfizer/BioNTech cjepivo koje se skladišti na -70C, Modernino se može čuvati na -20 Celzijevih što je velika prednost pri distribuciji-č

Kina: odsječen grad Shijiazhuang

Svi cestovni pravci prema Shijiazhuangu u srijedu su blokirani nakon otkrića da je taj grad postao novo žarište koronavirusa.

Kineske vlasti žele što prije suzbiti širenje zaraze u tom gradu udaljenom 300 kilometara južno od Pekinga. Na području od 11 milijuna stanovnika žurno su zatvorene sve škole.