političarka novog kova

U svijetu je velika zvijezda ljevice, no u Finskoj je baš i ne vole: Može li Sanna Marin pobijediti na skorim izborima i kakav joj se to plan B sprema u Bruxellesu?

13.02.2023 u 23:04

Bionic
Reading

Sanna Marin, jedna od najsjajnijih zvijezda europske ljevice, ima dva mjeseca da spasi posao, piše Politico uoči izbora u Finskoj

Ovog je mjeseca finska premijerka Sanna Marin pokrenula predizbornu kampanju svojih socijaldemokrata uoči izbora 2. travnja, a njezina stranka u anketama zaostaje za Nacionalnom koalicijskom strankom desnog centra pod koju vodi Petteri Orpo, piše Politico.

Nakon blještavog laser showa i nastupa bubnjarske grupe, Marin se popela na pozornicu s koje je obećala ulaganja u obrazovanje, zapošljavanje i socijalnu skrb. 'Nećemo uravnotežiti javnu potrošnju niti rezovima održati zdravo društvo.To je gorki lijek političke desnice i ne djeluje', poručila je Marin.

Otkako je preuzela premijersku dužnost od prethodnika Anttija Rinnea, Marin se etablirala kao jarko svjetlo europske ljevice i to u trenutku kada je ljevici prijeko bila potrebna nova energija.

Lijeve snage u Europi ne stoje dobro. Čini se da je njemački socijaldemokratski kancelar Olaf Scholz sve više zabrinut, posebice nakon rezultata stranke u Berlinu, dok je čelnica švedskog lijevog centra Magdalena Andersson izgubila vlast na izborima u rujnu. Dankinja Mette Frederiksen ostala je na funkciji samo zbog oštrog zaokreta udesno.

Na ulicama Tamperea, industrijskog središta na jugozapadu Finske i rodnog grada Sanne Marin, gdje ona još uvijek sjedi u gradskom vijeću, mnogi glasači rekli su da imaju visoko mišljenje o premijerki.

Zamoljeni da ocijene njezin učinak, riječ 'kompetentna' često je korištena, a njezin politički stil nazivan je 'izravnim' i 'osvježavajućim'.

U prodavaonici odjeće, sličnoj onoj u kojoj je i sama Marin radila prije nego što je ušla u politiku, 19-godišnja Ira Eklund kazala je da Marin nije imala 'laki put' kao premijerka, upravljajući i pandemijom COVID-19 i posljedicama ruske invazije na Ukrajinu .

Ali uspon Sanne Marin od prodavačice do premijerke u samo nekoliko godina ipak je bio impresivan, rekla je Eklund.

'Mislim da je nevjerojatno da je od mjesta gdje ja sad stojim došla na čelo zemlje. To pokazuje kakvu promjenu u karijeri možete napraviti ako je to ono što želite', rekla je Eklund..

Ipak, i ona i nekoliko drugih glasača u Tampereu također su bili zabrinuti zbog načina na koji su Marin i socijaldemokrati vodili Finsku. Posebno ih brine rast javnog duga u mandatu Sanne Marin.

Najnoviji podaci pokazali su da je dug opće države porastao na 70,9 posto u trećem tromjesečju 2022. u usporedbi sa 68,7 posto koliko je bio u trećem tromjesečju prethodne godine.

Taj porast duga već je postao ključno pitanje izborne kampanje. Oporbeni čelnik Orpo nedavno je sugerirao da rastući dug riskira potkopavanje finske socijalne skrbi. 'Država se mora osvijestit i vidjeti do čega vodi ravnodušnost vlade prema dugu', poručio je.

Sanna Marin kazala je pak da bi zatvaranje 'poreznih rupa' trebalo osigurati da gospodarstvo ostane zdravo. To bi moglo uključivati veće poreze na kapital i nasljedstvo.

  • +6
Sanna Marin Izvor: Profimedia / Autor: Maciej Luczniewski/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Oporba vodi u anketama, ali...

Orpova stranka trenutačno ima prednost u anketama: njegov NCP ima potporu 22 posto birača, a socijaldemokrati i krajnje desna Finska stranka imaju po 19 posto.

Ali stručnjaci ne isključuju rast rejtinga socijaldemokrata tijekom sljedećih tjedana jer se smatra da im je Sanna Marin, koja je u anketama dosljedno ocijenjena kao najpopularniji kandidat za premijera, zapravo velika prednost.

'Mislim da je pošteno reći da ona podiže svoju stranku. Socijaldemokrati su tradicionalno imali imidž stranke za starije glasače, ali istraživanja sugeriraju da je Marin uspjela privući više mlađih birača', kaže Teivo Teivainen, politolog sa Sveučilišta u Helsinkiju.

Mnogi Finci izvan Tamperea, Marin su prvi put primjetili kada je na Youtubeu postoa viralan video burne sjednice gradskog vijeća iz 2016. na kojem se vidi kako ona, kao predsjedavajuća, samouvjereno ušutkava kolege koji su imali preduga izlaganja o prometnoj politici.

Postala je ministrica prometa za vrijeme premijera Rinnea, a kada je on dao ostavku nakon skandala u poštanskoj službi, postala je najmlađa čelnica Finske s 34 godine.

I Bruxelles prati što će se dogoditi na izborima

Pokušala se prikazati kao čvrsta i profesionalna političarka koja je spremna slušati saveznike i protivnike, ali koja također može donositi teške odluke.

'Ne želim sukob i težim kompromisu i zajedničkim rješenjima', rekla je u dokumentarcu finske nacionalne televizije Yle 2021. 'Ali ako pregovori ne budu uspješni, mogu biti odlučna i donijeti odluku što trebamo učiniti', dodala je.

Socijaldemokrati u Bruxellesu vjerojatno će držati oko na izborima u Finskoj. Socijaldemokrati u Europskom parlamentu potreseni su korupcijskim skandalom Qatargate, pa su se pojavila nagađanja da bi Marin, ako izgubi na izborima u Finskoj, mogli istaknuti kao kandidatkinju S&D grupe za predsjednicu Europske komisije.

Lokalna i svjetska zvijezda

Iako je rođena u Helsinkiju, Marin je odrasla u Tampereu, pohađala je školu u obližnjoj Pirkkali prije nego što je studirala upravne znanosti na gradskom sveučilištu.

Ona je neka vrsta zvijezde u Tampereu, a njena je fotografija nedavno obješena na istaknutom mjestu u gradskoj vijećnici.

Njezin Instagram račun ima milijun sljedbenika, a njene snimke s rock festivala i događaja na crvenom tepihu redovito dopiru do široke publike. Međutim, iako pojavom na takvim događanjima odskače od percepcije normalnog političara, Marin se prošle godine našla u velikom skandalu, kada je na internetu procurio video s privatnog tuluma na kojem je ona pjevala i plesala.

Marin je tada priznala da Finci vjerojatno 'ne žele vidjeti' takve videe, ali je dodala da su i takve snimke dio 'radosnog' života.

Stručnjaci kažu da video, koji je dospio na naslovnice svjetskih medija, nije radikalno promijenio njezin položaj u Finskoj: oni koji su već podržavali Marin i dalje su je podržavali, dok su oni koji su joj se protivili također ostali pri svojim stavovima.

U Tampereu,  već spomenuta 19- godišnja prodavačica kazala je da se Marin još uvijek doživljava kao ženu iz naroda, kao nekog tko je živio životom poput bilo kojeg drugog stanovnika prije nego što je otišla u centar moći u Helsinki.

Eklund je rekla da nije sigurna koja će pitanja utjecati na njezin glas ili je li Marin učinila dovoljno da poboljša živote običnih glasača iz Tamperea.

'Ona definitivno zna kako je biti u našoj koži. Ali je li mogla učiniti više s tim znanjem? Možda i je', kazala je Eklund.