PROFESORI DEMANTIRAJU

'U studiji nismo rekli da je voda za piće u Zagrebu onečišćena'

24.06.2013 u 17:36

Bionic
Reading

Profesori s Rudarsko-geološko-naftnog (RNG) fakulteta opovrgnuli su danas tekstove Jutarnjeg lista u kojima se navodi da kao autori u više studija tvrde kako je voda za piće u Zagrebu djelomično onečišćena, naglašavajući kako to ne stoji ni u jednoj njihovoj studiji, kao i da nemaju razloga ne vjerovati mjerodavnim institucijama da je kakvoća zagrebačke vode zdravstveno ispravna

Na konferenciji za novinare profesori Zoran Nakić i Kristijan Posavec pročitali su demantij tekstova u Jutarnjem listu u kojima se tvrdilo da je voda za piće u Zagrebu onečišćena. Jutarnji se pozivao na rezultate studije profesora s RGN-a "Višenamjenski hidrotehnički sustav uređenja, zaštite i korištenja rijeke Save i zaobalja, od granice s Republikom Slovenijom do Siska".

'Izričito tvrdimo da to nije istina', poručili su danas Nakić i Posavec napominjući da se studija isključivo bavi podzemnim vodama u priljevnim područjima crpilišta.

Studija se ne bavi, naglašavaju, vodom za piće tj. kakvoćom sirove vode na zdencima crpilišta, kao ni zdravstvenom ispravnošću vode za piće koja se distribuira u vodoopskrbni sustav Grada Zagreba.

U navedenoj studiji niti jednom tvrdnjom nismo konstatirali da je voda za piće onečišćena, jer mi za to nismo mjerodavni i ne raspolažemo s podacima o kakvoći sirove vode na zdencima crpilišta koji bi na to upućivali, kao niti s podacima o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće koja se distribuira građanima, ističu Nakić i Posavec.

Činjenica jest da je u studiji zaključeno da su podzemne vode u pojedinim dijelovima zagrebačkog i samoborskog vodonosnog sustava ugrožene i djelomično onečišćene zbog antropogenih utjecaja, navode profesori, međutim radi se o dobro poznatim činjenicama koje su u više navrata prezentirane široj javnosti, u obliku stručnih skupova, javnih predavanja, publiciranja stručnih i znanstvenih radova, pa i u okviru konzultiranja javnosti prilikom izrade nacrta Plana upravljanja vodnim područjima Republike Hrvatske.

Napominju i da se podzemne vode vrlo sporo kreću podzemljem i da se njihova kakvoća, zbog prirodnih procesa, u koje pripadaju i procesi razrjeđenja i razgradnje onečišćivala, stalno mijenja.

Zbog toga je, naglašavaju, moguće očekivati da podzemna voda od mjesta nastanka onečišćenja, do mjesta zahvata vode na zdencima crpilišta značajno promijeni svojstva i kakvoću.

'Činjenica je da se, po podacima s kojima raspolažemo, onečišćene podzemne vode ne nalaze u neposrednoj blizini zdenaca crpilišta te da mi danas ne raspolažemo s podacima koji bi nedvojbeno potvrdili da su onečišćene podzemne vode na lokacijama zdenaca crpilišta. Stoga, nemamo razloga ne vjerovati mjerodavnim institucijama da je kakvoća vode za piće, koju piju građani Zagreba, zdravstveno ispravna, o čemu su nedavno govorili i predstavnici Vodoopskrbe i odvodnje te Zavoda za javno zdravstvo', zaključuju Nakić i Posavec

Na kraju su uputili apel medijima da, zbog kompleksnosti i ozbiljnosti teme, o njoj pišu na temelju svih relevantnih činjenica i podataka, kako ne bi došlo do pogrešnih interpretacija i zaključaka koji bi mogli uznemiriti javnost.