brisanje iz registra

U stečaju udruga autora povratka crvene zvijezde na riječki neboder

04.08.2020 u 11:03

Bionic
Reading

Trgovački sud u Rijeci istovremeno je otvorio i zaključio stečaj Samoupravne interesne zajednice, udruge koju vodi Nemanja Cvijanović – autor "povratka" crvene zvijezde na riječki neboder pa će se nakon pravomoćnosti tog rješenja ta udruga brisati iz registra

Zahtjev za stečaj podnijela je Financijska agencija (Fina) navodeći kako ta udruga ima 8462 kune neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju duljem od 120 dana te da nema zaposlenih.

Sudsko rješenje uslijedilo je nakon oglasa u travnju u kojem su se pozivali vjerovnici da predlože stečaj, ali i zastupnici udruge da u roku od petnaest dana podnesu popis imovine i obveza. Budući da se vjerovnici i zastupnici nisu odazvali u zakonski predviđenim rokovima, sud je donio odluku o istovremenom otvaranju i zaključivanju stečaja.

Samoupravna interesna zajednica, akronima SIZ poznatog iz doba bivše Jugoslavije, osnovana je 2002. s ciljem "promicanja svih vrsta likovnog, suvremenog umjetničkog izražavanja i kulture uopće". Kao cilj navodi se i uspostavljanje "odnosa suradnje s drugim kulturnim sredinama i razmjenu programa na međunarodnoj razini te poticanje dijaloga i rasprava o različitim kulturnim i umjetničkim stavovima".

Predsjednik Udruge Nemanja Cvijanović je u projektu Europske prijestolnice kulture (EPK) u Rijeci naveden kao koordinator programa "Kuhinja različitosti", a poznat je i kao umjetnik koji je vodio projekt "povratka" crvene zvijezde na vrh riječkog nebodera u sklopu EPK planiran za Dan oslobođenja Rijeke 3. svibnja.

Crvena zvijezda, koja je na istom mjestu bila postavljena 1945., sada je bila zamišljena kao velika konstrukcija od betona i željeza i trebala je sadržavati 2800 uronjenih oštrih krhotina crvenog stakla, različitih oblika i dimenzija koje simboliziraju 2800 poginulih antifašističkih boraca tijekom bitke za Rijeku 1945.

Taj projekt bio je osporavan od desnice, a postavljanje "crvene zvijezde" – svojevrsnog spomenika "crvenoj" Rijeci tijekom EPK, dosad se nije ostvarilo zbog koronakrize.