MIRJANA RAKIĆ U NU2

'U Srbiju nemam razloga ići, mogli su mi isto tako vikati da idem u Pakistan'

31.01.2016 u 15:00

Bionic
Reading

Gošća emisije 'Nedjeljom u dva' bila je predsjednica Vijeća za elektroničke medije Mirjana Rakić. Povod za gostovanje bilo je izricanje trodnevne zabrane emitiranja televiziji Z1 zbog govora mržnje i brutalan napad koji je doživjela od organizatora prosvjeda protiv te odluke

Mirjana Rakić naglasila je da je Vijeće za elektroničke medije donijelo zakonsku odluku s obzirom na ono što se dogodilo. Prosvjed protiv odluke Vijeća doživjela je kao napad na instituciju. 'Nije bilo ugodno vidjeti tu masu ljudi. Nije problem u mirnom prosvjedu, ali ono što se dogodilo u Jagićevoj nije bio mirni prosvjed. Samim time, to što se išlo na instituciju, a onda i na mene, zazeblo me jer sam ja odgovorna za 30 ljudi koji rade u Agenciji', kazala je Rakić.

Komentirajući uzvike prosvjednika da ode Srbiju, Rakić je rekla da u Srbiju nema razloga ići. 'Mogli su mi isto tako vikati da idem u Pakistan', rekla je Rakić.

Upitana zašto je primila predstavnike prosvjednika, rekla je: 'Predstavnike prosvjeda primili smo jer je to najnormalnije, da kažu zašto. Oni to nisu rekli. Velimir Bujanec, koji mi je predao četničku i partizansku kapu, i Marko Jurič nisu ništa objasnili. To u što se prosvjed pretvorio, govori više o prosvjednicima, o tome kako je dobro bio organiziran. Strašno je što se nitko iz državnog vrha nije oglasio u vezi prosvjeda', dodala je.

Naglasila je da je odluka o trodnevnoj zabrani emitiranja programa Z1 bila najblaža sankcija predviđena zakonom. Kada je riječ o mjerodavnosti Agencije za izricanje kazne, Rakić je rekla da iza odluke stoji mišljenje pet vrhunskih pravnika koji dobro poznaju zakonske odredbe.

Rakić je dodala da je Vijeće za elektroničke medije zaprimilo i niz pritužbi na izjave Zorana Milanovića u emisiji 'Nedjeljom u dva' u kojoj je neke političke stanke nazvao profašističkima. 'Vijeće će te pritužbe temeljito obraditi i javnost će biti obaviještena. Te izjave sigurno nisu 'govor ljubavi'', poručila je.

Govoreći o novinarstvu prije samostalne Hrvatske, Rakić je kazala da se nekada točno znalo koje su sfere slobodnog razmišljanja. 'Nikada se nije smjelo dirati u Tita, čak se ni vijesti nisu smjele lektorirati. Situacija se promijenila 1981., nakon Titove smrti. No, 70-ih se novinarstvo nevjerojatno razvijalo. Vjesnik je imao jako kvalitetne novine. Tu je bio i Polet, pa tjednik Danas - one znače velike pomake u novinarstvu, osobito na HRT-u', kazala je te dodala kako se sloboda riječi danas, 'na žalost ne koristi na pravi način'.

Mirjana Rakić kao političarku najviše cijeni Margaret Thatcher. Za nju je ona fascinantna - kao političarka radila je strašno puno na sebi i bila je talentirana, vidjela je 'pet koraka unaprijed'. O Arafatu je kazala da je noću vodio sastanke i radio, a danju boravio uvijek na drugom mjestu - bio je vrlo nizak i imao je ruke dječaka. Gadafi je vrlo dobro znao engleski, ali je odgovarao na arapskom. Nije tražio novinarska pitanja unaprijed, ali se bojao vlastitog naroda.