operativni plan

U Srbiji predviđeno cijepljenje oko 3,2 milijuna stanovnika u tri faze; obuhvatit će se i migranti i tražitelji azila

09.01.2021 u 15:50

Bionic
Reading

Srbijanski nacionalni institut za javno zdravlje "Dr. Milan Jovanović Batut" objavio je operativni plan cijepljenja protiv koronavirusa kojim bi, postupno i u tri faze, bilo obuhvaćeno 50 posto populacije ili više od 3,2 milijuna ljudi

U prvoj fazi cijepit će se zaposlenici zdravstvenog sustava s najvišim rizikom od infekcije, te djelatnici u domovima za stare osobe i drugim ustanovama socijalne zaštite, objavljeno je na internet stranici Instituta.

U drugoj fazi, koja obuhvaća do 20 posto ukupnog stanovništva, bit će obuhvaćene starije dobne skupine, osobe sa komorbiditetima koje ne spadaju u starije stanovništvo, te zaposleni u institucijama i ustanovama od značaja za funkcioniranje društva. U toj bi fazi trebalo biti cijepljeno oko 736.000 ljudi.

U trećoj fazi trebalo biti cijepljeno oko 1,75 milijuna ostalih građana Srbije.U toj bi fazi bili cijepljeni i migranti, tražitelji azila u kolektivnom smještaju, osobe koje žive u nehigijenskim naseljima, beskućnici i osobe koje žive u ekstremnom siromaštvu, te zatvorenici i osuđenici u kazneno-popravnim zavodima.

Srbija je u prosincu prošle godine dobila 4875 doza cjepiva Pfizer/BioNTech, a prva ga je dva dana kasnije primila premijerka Ana Brnabić i dvoje članova Kriznog stožera. Brnabić je rekla da će se ona i predsjednik Aleksandar Vučić cijepiti različitim cjepivima, a Vučić najvjerojatnije kineskim Sinopharmom.

Ruskim cjepivom Sputnjik V cijepljeni su predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin.