širenje zaraze

U Srbiji oprez zbog koronavirusa u Italiji, spremni i za najgori scenarij

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 24.02.2020 14:09
  • Objavljeno 24.02.2020 u 14:09
Koronavirus

Koronavirus

Izvor: EPA / Autor: YFC

Spremni smo za najcrnji scenarij u slučaju širenja korona virusa, ali se nadamo da toga neće doći, izjavio je u ponedjeljak voditelj Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije dr. Goran Stevanović i potvrdio da je uveden inspekcijsko-epedemiološki nadzor za sve građane koji dolaze iz Italije

U ovom trenutku se svi moramo ponašati odgovorno, ako je moguće izbjegavati odlazak u ugrožena područja gdje se pojavljuje transmisija koronavirusa, a svi koji se vraćaju iz tih područja trebaju postupati po uputama sanitarnih inspektora i epidemiologa na graničnim prijelazima, izjavio je za Radio-televiziju Srbije dr. Stevanović.

On je, komentirajući aktualnu epidemiološku situaciju i širenje koronavirusa, rekao kako u Srbiji 'postoji sistem aktivacije kompletnog zdravstvenog sustava, čak se - ovisno o potrebi - mogu aktivirati i ostali dijelovi društva i državnog sustava'.

'Scenarije imamo, primjenjivali smo slične mjere i spremni smo za najcrnji scenarij, ali nadam se da do njega neće doći', izjavio je za dr. Stevanović za RTS.

U Klinici za infektivne i tropske bolesti KC Srbije dosad je urađeno devet testova na koronavirus i svi su bili negativni, a u karanteni je dvoje građana Srbije koji su bili na kruzeru 'Diamond Princess' i njihovo opće stanje je dobro, potvrdio je Stevanović.

Dvoje srbijanskih građana, koji su nedavno doputovali iz Yokohame, s japanskog kruzera na kojemu se proširila zaraza koronavirusom, nije u izolaciji, već u privremenoj karanteni pod pojačanim nadzorom.

To je, po objašnjenju dr Stevanovića, neophodno 'jer su bili u zatvorenoj sredini, gdje je cirkulacija virusa vrlo intenzivna', što važi općenito za sve respiratorno prenosive viruse, poglavito 'kada se nađete u sredini koja ima zatvoren sustav protoka zraka, poput velikih brodova, zrakopolova ili zgrada s centraliziranom klimatizacijom koje ne posjeduju protuvirusne filtere', a slični su uvjeti i u velikim trgovinskim centrima.

Srbija posjeduje screening testove šire palete detektiranja virusa, ali primarno koristi testove nacionalnog instituta za imuniologiju i virusologiju 'Torlak', koji je ujedno i nacionalni referentni laboratorij za testove na korona virus za potrebe cijele države.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!