OTKAZANO GOSTOVANJE HNK

Koronavirus u Italiji zaustavio i Žižekovu 'Antigonu'

24.02.2020 u 13:53

Bionic
Reading

Drama Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu javlja da zbog koronavirusa otkazuje gostovanje Žižekove 'Antigone' u talijanskoj Modeni 26. i 27. veljače.

Drame zagrebačkog HNK u talijanskoj je Modeni s predstavom 'Antigona' trebala gostovati u Teatro Storchi u okviru VIE festivala 26. i 27. veljače, no festival je prekinut zbog uredbe koju su 23. veljače izdali predsjednik regije Emilia-Romagna Stefano Bonaccini i talijanski ministar zdravstva Roberto Speranz. Ona zabranjuje sva javna događanja u talijanskoj regiji Emilia-Romagna kako bi se spriječilo daljnje širenje koronavirusa, javljaju iz HNK.

U Italiji je u ponedjeljak ujutro zabilježen četvrti smrtni slučaj od koronavirusa, dok u Hrvatskoj službeno još uvijek nije registriran niti jedan slučaj zaraze, no za putnike sa sjevera Italije propisan je zdravstveni nadzor.

'Antigona' je u Italiji trebala gostovati u sklopu Europskoga programa HNK u Zagrebu uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, koji se odvija u povodu hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije.

Nastala prema novoj verziji priče o Antigoni suvremenoga filozofa svjetskoga glasa Slavoja Žižeka u režiji Angele Richter, predstava je praizvedena u zagrebačkome HNK 19. listopada 2019., u koprodukciji HNK-a u Zagrebu, Théâtre de Liège iz Belgije i Fondacije Emilia Romagna Teatro iz Italije.

  • +10
Premijera predstave Antigona u HNK Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

VIE Festival je međunarodni festival kazališta i suvremenoga plesa osnovan 2005. kao mjesto na kojem se okupljaju mnogobrojni umjetnici dramskoga, glazbenoga i plesnoga kazališta, a glavni organizator je Emilia Romagna Teatro Fondazione.