problematičan smještaj

U Srbiji gotovo 7000 novozaraženih, počelo izmještanje Covid pacijenata iz Beograda

24.11.2020 u 17:10

Bionic
Reading

U Srbiji je i u utorak nastavljen trend porasta broja novozaraženih s gotovo 7000 novih slučajeva zaraze novim koronavirusom, a još 37 oboljelih od Covida-19 je umrlo.

Prema podacima srbijanskog ministarstva zdravstva, u posljednja 24 sata na koronavirus testirano je 21.476 uzoraka, dosad najviše na dnevnoj razini, potvrđena su rekordna 6842 slučaja zaraze, a povećan je i broj hospitaliziranih.

Na bolničkom liječenju danas je 6478 pacijenata a u ponedjeljak ih je bilo 6329, dok je na respiratorima je 225 pacijenata, devet više nego u ponedjeljak.

U Srbiji je od početka epidemije testirano ukupno 1.660.185 uzoraka, službeno je registrirano 133.029 slučajeva infekcije, a ukupan broj žrtava povećan je na 1274, objavilo je Ministarstvo zdravlja na svojoj internetskoj stranici covid19.rs.

Epidemiološki parametri pokazuju da je u padu postotak smrtnosti, koji je u utorak bio 0,96 posto dok je na vrhuncu drugog vala bio iznad dva posto.

Zbog povećanja broja hospitaliziranih srbijanske zdravstvene vlasti uvele su danas nove covid kapacitete, te je u sustav za liječenje zaraženih koronavirusom uključena je i Klinika za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju Kliničkog centra Srbije s oko 200 mjesta, uz potporu kisikom na intenzivnoj njezi.

Srbijanski ministar zdravstva Zlatibor Lončar danas je, poslije sastanka s ravnateljima covid bolnica u Srbiji, rekao da su u covid sustav uvedeni i pojedini banjski kapaciteti, Vrnjačka i Niška banja.

  • +12
Koronavirus, Srbija Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Lončar je naglasio da je "najteža situacija u Beogradu i Novom Sadu", te da se traže rješenja da se oboljeli smjeste.

"Za ovu bolest još nema lijeka, još nema cjepiva, jedino nas maska može zaštititi. Ako hoćemo pomoći zdravstvenim djelatnicima ali i sebi, to možemo samo poštivanjem mjera", apelirao je danas član Kriznog stožera i ravnatelj Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović, naglasivši da su tijekom noći pojedini pacijenti iz Beograda upućeni u covid centre u Kragujevac i u Nišku Banju.

Član Kriznog stožera Mijomir Pelemiš poručio je da stožer iz sata u sat razmatra situaciju i najavio da će, ukoliko će se situacija pogoršati, mjere biti dodatno pooštrene.

Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji potvrđen je 6. ožujka, a po statistici koju na temelju službenih podataka vlada vodi specijalizirani portal worldometers.info, Srbija je po ukupnom broju zaraženih na 48. mjestu u svijetu, a po broju umrlih na 67. mjestu.