imaju dva krizna stožera

U Srbiji 35 zaraženih, dva pacijenta u teškom stanju, nove mjere vlade

13.03.2020 u 19:21

Bionic
Reading

U Srbiji je do petka navečer potvrđeno 35 slučajeva koronavirusa, što je četvero više oboljelih u odnosu na prvo jutarnje izvješće, priopćeno je na konferenciji za novinare u vladi Srbije, koja je formirala dva krizna stožera i izdvojila pomoć za umirovljenike

U Srbiji je do petka navečer potvrđeno 35 slučajeva koronavirusa, što je četvero više oboljelih u odnosu na prvo jutarnje izvješće, priopćeno je na konferenciji za novinare u vladi Srbije, koja je formirala dva krizna stožera i izdvojila pomoć za umirovljenike.

Tijekom dana u Srbiji su registrirana četiri nova slučaja, nakon što je do petka u 18 sati u nacionalnom referentnom laboratoriju Instituta "Torlak" testirano ukupno 239 osoba koje su doputovale iz ugroženih područja ili su sumnjive po simptomima i drugim kriterijima.

Od jutros u osam sati do 18 sati testirani su uzorci 25 osoba, od kojih su četiri bila pozitivna, a 21 negativan.

Najveći broj zaraženih hospitaliziran je u Beogradu - 19 osoba, šest pacijenata je u kliničkom centru u Nišu, a pet u Novom Sadu, dok su ostali pod liječničkim nadzorom na kućnom liječenju.

Od ukupno 35 zaraženih dva pacijenta imaju tešku kliničku sliku, rekli su liječnici novinarima.

Uz raniju zabranu javnih skupova za više od 100 osoba u zatvorenom prostoru, vlada Srbije na današnjoj je sjednici donijela i odluku o zabrani okupljanja na otvorenim sportskim objektima, tako da će se nogometne utakmice do daljeg igrati bez publike.

Vlada je formirala dva krizna stožera za borbu protiv koronavirusa kojima su na čelu premijerka Srbije Ana Brnabić i šef države Aleksandar Vučić.

U Stožeru za suzbijanje epidemije uz premijerku Brnabić su ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ravnateljica Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić, te pokrajinski tajnik vlade Vojvodine za zdravstvo Zoran Gojković.

Članovi tog tijela su direktori resornih instituta i klinika, kao i predstavnici drugih srodnih tijela.

Na čelu Kriznog stožera za otklanjanje i spriječavanje mogućih štetnih posljedica epidemije na gospodarstvo su Vučić, ministar financija Siniša Mali, predsjednik Gospodarske komore Srbije Marko Čadež, te guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Vlada Srbije danas je usvojila odluku da se svim zaposlenima u sustavu zdravstvene zaštite i zdravstvenim ustanovama od 1. travnja plaće povećaju za 10 posto, te da se svim umirovljenicima isplati jednokratna novčana pomoć od 4.000 dinara, što je oko 260 kn.