upaljene svijeće

U Splitu obilježena 29. godišnjica pogibije diverzanata ratne mornarice

28.01.2021 u 18:45

Bionic
Reading

Paljenjem svijeća u splitskoj Vojarni „Admiral flote Sveto Letica - Barba“ i polaganjem vijenca u more u četvrtak je obilježena 29. obljetnica pogibije Darka Jurišina i Nikole Perlete, članova posade potonule barkase Hrvatske ratne mornarice, priopćilo je Ministarstvo obrane.

U spomen-sobi Zapovjedništva Hrvatske ratne mornarice, gdje su zapaljene svijeće, bili su članovi obitelji poginulih diverzanata, pripadnici ratne postrojbe Divizijuna pomorskih i kopnenih diverzanata te predstavnici Udruge dragovoljaca HRM-a.

Obilježavanje je nastavljeno tako što je barkasa isplovila do otočića Škojića, gdje je u spomen na poginule pripadnike Hrvatske ratne mornarice u more položen vijenac.

Molitvu odrješenja predvodio je dekan i vojni kapelan Hrvatske ratne mornarice don Branimir Projić.

Dvojica diverzanata Hrvatske ratne mornarice poginuli su 1992. godine pri razminiravanju pristupa ratnoj luci Lori, kad je barkasa BRM-42 pokraj otočića Škojića naišla na protubrodsku minu. Ostali članovi posade Boško Balen, Ivan Grubišić i Mario Jelača, koji su u nesreći teško ranjeni, spašeni su zahvaljujući brzoj pomoći iz obližnjih lučica, priopćilo je Ministarstvo obrane.